PERSBERICHT: Repair Café genomineerd voor Prijs voor het Vrijwilligerswerk 2014 (21/3/2014)

PERSBERICHT: Repair Café genomineerd voor Prijs voor het Vrijwilligerswerk 2014 (21/3/2014)

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 18/05/2020
De meer dan 1000 vrijwilligers van Repair Café zijn voor het tweede jaar op rij genomineerd voor de Prijs voor het Vrijwilligerswerk. Die wil de dynamiek die vrijwilligers in een organisatie brengen promoten en ondersteunen. Op 2 april maakt minister-president Kris Peeters de winnaar bekend.
repair cafe prijs vrijwilligerswerk

"Repair Cafés zijn gezellig en plezant", vertelt Clara Moeremans, coördinator van Repair Café Vlaanderen. "Vrijwillige reparateurs helpen mensen uit hun buurt met het herstellen van waterkokers, knuffelberen, kapotte stoelen of platendraaiers. Maar intussen wisselen ze ook de laatste nieuwtjes uit en achteraf worden ze soms zelfs getrakteerd op een trappist of een stukje taart."

Iedereen is welkom om een handje toe te steken op het Repair Café. Er zijn vrijwilligers aan het onthaal, mensen die taarten bakken en de bar bemannen, en natuurlijk de naaisters, elektro-herstellers, fietsenmakers of all-round handige harry's en hariëttes.

Al meer dan 1000 vrijwilligers

"Het exacte aantal vrijwilligers dat meehelpt in een Repair Café is onmogelijk te zeggen, maar het zijn er alleszins meer dan 1000. Aan de organisatie van één Repair Café helpen gemiddeld 14 vrijwilligers mee. Er bestaan intussen ongeveer 67 Repair Cafés in Vlaanderen en 8 in het Brussels Gewest. Als we het sommetje maken, komen we aan minstens 1050 vrijwilligers, en dat aantal blijft maar stijgen. Iedereen is welkom om een handje toe te steken op het Repair Café. Er zijn vrijwilligers aan het onthaal, mensen die taarten of cake bakken en de bar bemannen, en natuurlijk naaisters, elektro-herstellers, fietsenmakers of all-round handige harry's en hariëttes. Studenten journalistiek zijn welkom om foto/video-reportages te maken, communicatieve duizendpoten kunnen zich bezighouden met de communicatie en promotie en vrijwilligers die graag met kinderen werken of creatief bezig zijn, kunnen zich ontfermen over de kinderanimatie of een creatieve workshop organiseren voor de wachtenden.

Programma prijsuitreiking

De Prijs voor het Vrijwilligerswerk is een initiatief van de Verenigde Verenigingen en de Vlaamse Gemeenschap. Repair Café werd samen met 9 andere initiatieven geselecteerd uit 174 inzendingen. Wie de hoofdprijs van 2500 euro ontvangt, zal bekend gemaakt worden tijdens de prijsuitreiking op 2 april. Deze gaat door in de Spiegelzaal van de Markten in Brussel (Oude Graanmarkt 5).

  • 17u30: Aperitief
  • 18u10: genomineerden aan het woord. Moderator Peter Pype
  • 19u30: Minister-president Kris Peeters huldigt de laureaat
  • 20u: Een drankje, een hapje en een fijne babbel...

Over Repair Café

Repair Cafés zijn bijeenkomsten waar bezoekers hun fietsen, elektrische apparaten en andere spullen waaraan iets hapert, kunnen herstellen met hulp vrijwillige elektriciens, naaisters, timmerlieden en fietsenmakers. Ze brengen mensen bij elkaar rond een positief verhaal: spullen gaan langer mee, mensen helpen elkaar en spenderen tegelijk een leuke namiddag in hun buurt. Repair Café is een project van Netwerk Bewust Verbruiken, i.s.m. LETS Vlaanderen, Transitie Vlaanderen en KOMOSIE en met de steun van de Vlaamse Overheid. Repair Café is een Nederlands initiatief, bedacht door Stichting Repair Café Nederland.

Meer info

Voor meer info of beeldmateriaal, contacteer eva@bewustverbruiken.be - 02/894 46 09
www.repaircafe.be
www.prijsvrijwilligerswerk.be