Mei PlasticVrij betekent voor mij...

Mei PlasticVrij betekent voor mij...

Eva van Velzen
geschreven door Eva van Velzen laatst aangepast op 09/05/2018
Minder Plastic? Ja graag! Ook de collega Eva van Netwerk Bewust Verbruiken doet mee met Mei PlasticVrij. Eva deelt haar ervaringen met minder plastic. Ze gaat zelf koekjes bakken, pasta kopen in de Belgomarkt en kaas kopen met een bijenwasdoek.
© Netwerk Bewust Verbruiken

40 dagen zonder shampoo, dat is me al eens gelukt. Zo goed zelfs dat ik het een aantal jaar heb volgehouden. Uiteindelijk ben ik toch weer gezwicht, en nu moet ik weer om de 2 dagen mijn haren wassen :(

Mei PlasticVrij. Hoe doe je dat met 2 kleine kindjes, met supermarkten vol verpakkingen en met een liefde voor koekjes, pasta en kaas?

Mei Plasticvrij

Maar nu dus mei plasticvrij. Dat zijn net geen 40 dagen, maar wel lang genoeg om me af te vragen: hoe doe ik dat!? Met thuis 2 kleine kindjes, met supermarkten vol verpakkingen en met een liefde voor koekjes, pasta en kaas.

Bij het horen van de nieuwe campagne was mijn eerste gedachte: oh help, eentje waar ik echt niet aan kan meedoen. Als je erover gaat nadenken, zit eigenlijk alles in plastic. Nu nog meer dan vroeger vanwege hygiëne, maar het is inmiddels wel flink doorgeslagen. Koekjes verpakt in driedubbele lagen. De verpakkingsbusiness heeft de afgelopen jaren goed kunnen draaien. Maar hier moet een einde aan komen! Mei Plasticvrij dus en weer terug naar oude tijden, waar we alle boodschappen op de markt haalden en met rieten manden rondliepen.

Zelf koekjes bakken

Sinds we thuis een groentn- en fruitpakketabonnement hebben, kopen we nog zelden groenten of fruit in de supermarkt. Des te beter, want het bioaanbod zit wegens markering ook nog eens in extra plastic. Dus dat hoeft niet meer. De Beescoop in onze wijk helpt dan ook wel omdat daar alles biologisch is en verpakkingen ook zo veel mogelijk vermeden kunnen worden. Maar helaas, mijn favoriete koekjes zijn daar wel te koop, verpakt en wel. Dus wat ga ik dan doen in mei? Op dieet of zelf koekjes bakken?

Aan zelf pasta maken ga ik niet beginnen, dus dan maar beter langs een verpakkingsvrije winkel zoals de Belgomarkt met een eigen bokaal. Kaas kan ik ook gewoon halen op de markt met een bijenwasdoek.

Ik ben benieuwd wat de super dames van Mei Plasticvrij hiervan denken. Zij zijn niet de enigen die met het onderwerp bezig zijn (gelukkig).

Zerowaste hangt in de lucht en nu bakken maar!

 

Lees meer:

 

- Lees hier binnenkort de ervaringen met Mei PlastiVrij van onze andere collega's. Ook zin om mee te doen? Registreer je dan snel op www.meiplasticvrij.be -