Kies voor duurzame vis met de viswijzer

Kies voor duurzame vis met de viswijzer

placeholder
geschreven door laatst aangepast op 27/06/2017
De overbevissing is een wereldwijd probleem. Meer dan 75% van de vispopulaties wordt overbevist of is dat bijna. Meer nog, sommige vistechnieken beschadigen de zeebodem en zijn niet voldoende selectief – ze vangen ook andere soorten (bijvangst). Als consument kun je echter een rol spelen. Je kunt op een eenvoudige manier de bedreigde vissen vermijden en kiezen voor duurzaam gevangen vis.
© naturepl.com / David Fleetham / WWF-Canon

Zeeën en oceanen zijn altijd van groot belang geweest voor de mens. Zij leveren het grootste deel van onze zuurstof, beïnvloeden het klimaat, ondersteunen de economie en geven ons voedsel. Vis is de belangrijkste bron van eiwitten voor 950 miljoen mensen en liefst 200 miljoen mensen leven van de visvangst.

Kies in eerste instantie voor MSC-gecertificeerde vis (duurzame wilde vis) of ASC (verantwoord gekweekte vis)

Visvangst vervijfvoudigd

Maar sinds 1950 is de hoeveelheid vis die wordt gevangen meer dan vervijfvoudigd: van 16,7 miljoen ton in 1950 naar 84,4 miljoen ton in 2012. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) wordt vandaag meer dan 75% van de visbestanden maximaal geëxploiteerd of zelfs overbevist! Alleen al in de Middellandse Zee is 80% van de visvoorraden overbevist.

Jouw keuze kan het verschil maken

De Belg verbruikt gemiddeld 10 kg vis per persoon per jaar. Dat is niet zo veel in vergelijking met de 70 kg van de Japanners, maar wel voldoende om de juiste keuze te maken. Onze nieuwe viswijzer zal je helpen om te kiezen voor duurzame vis en om de bedreigde soorten te vermijden. Kies in eerste instantie voor MSC-gecertificeerde vis (duurzame wilde vis) of ASC (verantwoord gekweekte vis), en vervolgens voor de vis in de groene kolom.

De viswijzer downloaden.