40 dagen vegan: de nabeschouwing

40 dagen vegan: de nabeschouwing

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 01/04/2016
Anderhalve maand geleden ging ons team de uitdaging aan 40 dagen vlees en zuivel van het menu te schrappen. Nu de vasten afgelopen zijn - hoera! - blikken we terug op de voorbije periode. Wat liep goed? Wanneer hadden we het moeilijk? En gaan we verder op dit veganistisch elan?
vegan veganistisch
The Borough Market in Londen, paradijs voor vegetariërs en veganisten

 

Door gewone yoghurt te vervangen door soya ging ik me opvallend snel fitter voelen en verloor ik ook een beetje gewicht.

An, de flexi-veganist

Ontdekking na 40 dagen
Ik ben al twintig jaar vegetariër en twee jaar geleden at ik bij wijze van experiment ook een tijdje semi-veganistisch. Sindsdien ontbijt ik met soya- in plaats van gewone yoghurt en draai ik rijstmelk door de havermout. Ik ging me opvallend snel fitter voelen en verloor ook een beetje gewicht. Blijkbaar lag de gewone yoghurt me toch letterlijk op de maag.

Dit viel wat tegen
Als je vaak buitenshuis eet, zoals ik, ben je afhankelijk van andermans aanbod. Toen vrienden op Valentijnsdag met veel liefde voor mij die vegetarische quiche hadden gemaakt, heb ik écht niet gezegd dat ik ineens veganistisch at. Ook in de horeca is het aanbod gerechten of snacks waarin geen melk, boter, kaas, vlees en/of ei (mayonaise!) verwerkt zit, nagenoeg onbestaande. Soyamelk voor in de koffie? Die is dan meestal toch niet zichtbaar aanwezig. Ik vind dat eten een plezier moet zijn en had de afgelopen veertig dagen geen zin om telkens elk gerecht van de menukaart te schrappen of mijn vrienden te vragen of ze een boterham met confituur hadden. Onlangs was ik in Londen, waar het aanbod vegetarische en veganistische voeding groot, superlekker én vanzelfsprekend is. Hopelijk evolueren we daar naartoe.

Mijn goede vegan-voornemen
Me vooral focussen hoe ik zelf snacks en lucnhes kan maken, zodat ik kan anticperen op het gebrek aan vegan aanbod in winkels en horecazaken. Maar een vettige croissant op zondag wil ik eigenlijk niet weerstaan en in de frituur vind ik mayonaise gewoon veel lekkerder dan ketchup. Flexi-veganist dan maar?

 

De typische vegetarische excuusgerechten op restaurant (salade geitenkaas, pasta pesto, pizza) werden ineens ook onmogelijk.

Barbara, de doorzetter

Ontdekking na 40 dagen
Met kaas en melk laten had ik eigenlijk helemaal geen probleem. Ik drink mijn koffie zwart en 40 dagen lang kon ik proeven van allerlei smeersels en verwennerijen op de boterham. Ik probeerde zelfs vegan kaas en hoewel ik niet echt fan ben, was het wel een leuke afwisseling. Ik leerde veganaise maken en ben ook van plan om dat vaker te doen.

Dit viel wat tegen
Vegetariër zijnde had ik gedacht dat deze uitdaging even tandbijten zou zijn, maar dat het relatief makkelijk zou gaan. Alleen bleken er zoveel verscholen zuivelproducten te bestaan, zoals melkpoeder in koekjes en ei in saus. Ik ging vol goede moed aan de slag en las zowat elke ingrediëntenlijst voor ik iets kocht. Na honderden kleine lettertjes van evenveel etiketten te hebben gelezen, kreeg ik alleen maar meer respect voor veganisten en voor de vleeseters die 40 Dagen zonder vlees-uitdaging zijn aangegaan. Na weken ben ik dan maar gewoon gestopt met koekjes of chocoladen eieren te kopen en leefde ik ineens ook grotendeels suikervrij. Ik begon helaas ook sneller niet-seizoensgebonden en niet-lokale producten te kopen. Wij eten thuis mee met de seizoenen en dan komt er wel eens kaassaus bij de bloemkool en gratin bij de witloof. Ik kocht nu - in de wintermaanden- geregeld avocado voor op de boterham, paprika voor de wok en zelfs kerstomaatjes als aperitief. Op restaurant gaan werd moeilijk. De typische vegetarische excuusgerechten (salade geitenkaas, pasta pesto, pizza…) waren ineens onmogelijk geworden. Ook miste ik parmezaan op de pasta, croissants en het zacht gekookt eitje op zondagochtend.

Mijn goede vegan-voornemen
Ik heb verschillende keren gefaald, maar 'it ‘s better to try and fail than to never know and always wonder'. Ik ben er dan ook van overtuigd dat een uitdaging als deze helpt om patronen te doorbreken en meer vegan alternatieven bespreekbaar te maken. Zoals sommigen na de 40 Dagen zonder vlees misschien sneller een vegetarisch alternatief zullen overwegen, zal ik nu sneller voor een vegan stuk taart gaan.
 

1 lepeltje lijn- en chiazaad mengen met 3 lepels warm water, even roeren en laten staan. Et voilà = 1 ei.

Wendy, de van-moeten-veganist

Ontdekking na 40 dagen
Door een voedselintolerantie eet ik al enkele jaren noodgedwongen semi-veganistisch. Ik had dus al uitgebreid kunnen experimenteren met het gamma alternatieven. Om dierlijke melk te vervangen, gebruik ik het liefst havermelk. Amandelmelk vind ik superlekker, maar verdraag ik helaas niet. Daarnaast ging ik aan de slag met rijstmelk (vond ik nogal dun om te koken en te bakken), soyamelk, kokosmelk, speltmelk (vond ik niet zo lekker), om over de heerlijke haverchocomelk maar te zwijgen. Njammie! Hennepmelk heb ik nog niet geprobeerd, maar staat wel op mijn lijstje. Eentje waar we thuis allemaal fan van zijn is soyapudding dark chocolate. Honing verving ik door ahornsiroop of agavesiroop, ideaal voor cakejes. Room vervangen was ook een 'peace of cake', dankzij haver- of soyaroom. Alternatieven voor eieren vind je iets moeilijker en hangt voornamelijk af van het gerecht dat je wil maken. Het makkelijkst is de ei­vervanger. De mijne bestaat uit maïszetmeel, maltdextrine, johannesbroodpitmeel, zeezout en kurkuma. Omdat ik het liefst met natuurlijke ingrediënten kook, kwam ik uit bij lijnzaad en chiazaad. 1 lepeltje zaad mengen met 3 lepels warm water, even roeren en laten staan et voilà = 1 ei. Ook banaan doet zijn werk als eivervanger en ik las dat je ook appelmoes en tofu kan gebruiken.

Dit viel wat tegen
Door mijn lactose­intolerantie is het gamma kazen waaruit ik kan kiezen sowieso al beperkter, maar een toastje met geitenkaas, honing, walnoten en rucola... I would have killed for it de afgelopen 40 dagen. Onnodig te zeggen dat dit dan ook mijn ontbijt was op Kasen, excuseer Pasen :).

Mijn goede vegan-voornemen
De kookworkshop bij Eva vzw toonde een aantal mogelijkheden die ik nog niet eerder had geprobeerd, zoals de chocomousse op basis van kikkererwtenvocht (één woord: NJAM!, jaja met hoofdletters) of tofu. In de goodiebag die we achteraf mee kregen zat ook een receptje om zelf chocopasta te maken op basis van notenpasta en kikkererwten. Een aanrader. Je kan het nalezen in Eva Magazine 57 ­ 2015 op pagina 33. Eentje op mijn to do-list die ik binnenkort zeker nog wil uitproberen is zelf haver- of hazelnootmelk maken. Mensen die het al gemaakt hebben vertellen steeds hoe simpel het is. Keep calm and try vegan!

 

Je hebt tijd en focus nodig om op zoek te gaan naar voedzame alternatieven en anders te koken.

Sofie, de afhaker

Ontdekking na 40 dagen
De veganistische kookworkshop die we met het team bij EVA volgden, was erg leerrijk. Dat je vervangmozarella kan maken van cashewnoten, is iets dat ik thuis zeker terug wil uitproberen. 

Dit viel tegen
Ik ben helaas moeten stoppen met de vegan-uitdaging. Niet omdat het geen boeiend en leerrijk experiment is, maar omdat ik vind dat je tijd moet hebben om het op een goede manier te doen. De voorbije 40 dagen waren voor mij een erg drukke periode met veel verandering, waardoor ik te weinig tijd had om deftig op zoek te gaan naar voedzame alternatieven en anders te koken. Jammer.

Mijn goede vegan-voornemen
De vegan-uitdaging in de toekomst wél aangaan, maar dan ook met de nodige focus. Ik ben er namelijk van overtuigd dat het een culinaire verrijking en eyeopener kan zijn.

Lees ook: onze uitdaging: 40 dagen zonder vlees en zuivel