Op Wielekes… altijd een mogelijkheid om te fietsen met uw kind, van 0 tot 12 jaar

*** Ga naar de website www.opwielekes.be voor alle info *** Heeft u kinderen en zou u vaker de fiets willen nemen? Wilt u een grotere fiets voor uw opgroeiend kind maar kan u die niet stockeren? Dan is Op Wielekes iets voor u.
Op Wielekes

 

Groei mee met het aanbod

Op Wielekes promoot fietsen bij (en met) kinderen tussen 3 maand en 12 jaar. Het project maakt kwalitatieve kinderfietsen toegankelijk door middel van een deelsysteem. Jonge gezinnen die lid zijn van Op Wielekes kunnen een kinderzitje, een baby-mee, een loopfiets, een aanhangfiets of een kinderfiets gebruiken. Leden van Op Wielekes groeien mee met het aanbod. Naarmate hun kinderen groter worden, gebruiken ze wat ze op dat moment nodig hebben. De kinderfietsen krijgen een plek in de Fietskeuken Ledeberg. 

 

Zo werkt Op Wielekes

Wie een kinderfiets, kinderzitje, loopfietsje, baby-mee of aanhangfiets/follow-me nodig heeft, komt naar de Fietskeuken in Ledeberg. Na het tekenen van het contract en de betaling van het lidgeld en de waarborg neemt u de fiets van uw keuze mee. Wanneer de fiets te klein wordt of wanneer die niet langer aan de behoefte voldoet, brengt u de fiets terug naar het atelier en kiest u een andere fiets. Wie jaarlijks het lidgeld betaalt kan dit doen tot het kind 12 jaar is. Bij elke wissel wordt de oude fiets in goede staat hersteld zodat die opnieuw kan worden uitgeleend. Eventuele onderhouds- of herstelkosten zijn ten laste van de huurder.

Voordelen van Op Wielekes

 • Altijd toegang tot een kwalitatieve kinderfiets op maat
 • Een eenvoudige en goedkope oplossing om te fietsen met uw kind van 0 tot 12 jaar
 • Plaats winnen in huis door enkel de fiets die je op dat moment nodig hebt te stallen
 • Wekelijks mogelijkheid tot fietsonderhoud in een open fietsherstelplaats
 • Tweewekelijks professionele begeleiding voor fietsonderhoud door uw kind
 • Een infopunt voor fietsen met kinderen
 • Toegang tot interessante workshops rond fietsherstel voor kinderen, veilig fietsen, enzovoort
 • Een nieuw leven geven aan reeds gebruikte fietsen

Kostprijs

 • Eenmalige waarborg van 70 euro
 • Jaarlijks lidgeld van 40 euro
 • Wie een fietsje inbrengt krijgt een jaar gratis lidmaatschap cadeau
 • Wie een fietsstoeltje inbrengt krijgt een half jaar gratis lidmaatschap cadeau

 

Op Wielekes zoekt materiaal en mensen

Voor Op Wielekes kan starten, zoeken we nog heel wat zaken… en daarvoor kunnen we uw hulp gebruiken. Momenteel zijn we nog op zoek naar:

 

Lancering op 10 mei 2014

Op Wielekes gaat op 10 mei 2014 van start. Dan opent ook de Fietskeuken Ledeberg, zusje van de bestaande Fietskeuken in de Brugse Poort. Welkom vanaf 10u op de terreinen van de voormalige Standaert-site voor fietsherstelworkshops, een marathon fietsen maken, een hapje en een drankje! Bekijk hier het programma.

 

Veel gestelde vragen

Wat houdt pionieren in?

 • Dat u een van de eerste 50 deelnemers bent. Niets speciaals dus. U betaalt de eenmalige waarborg en het jaarlijks lidgeld, en u kunt de fiets die u nodig hebt meenemen. Tenzij u zelf een fiets inbrengt, dan moet u geen jaarlijks lidgeld betalen. Voor wie meerdere kinderen heeft, voorzien we een gezinskorting.
 • Dat u openstaat voor eventuele wijzigingen in het systeem de komende maanden. Het is een proefproject. We moeten dus het systeem bekijken naar prijs, werkzaamheid, enzovoort. We willen van u dus graag de flexibiliteit dat dit kan.
 • Dat u mee wil reflecteren en evalueren over het systeem. Dit betekent niet per se vergaderen of samenkomen. Wel dat u - wanneer u opmerkingen hebt - iets laat weten. En dat u een aantal vraagjes wilt beantwoorden eind augustus.
 • Dat u mee publiciteit wil maken en oproepjes wilt helpen verspreiden. Dit bekent het idee verspreiden onder vrienden en kennissen, eens iets delen op Facebook of eventueel een mail doorsturen. Geen verplichting, wel een vraag.
 • Dat u bereid bent om eenmalig het depot open te houden tot augustus.

 

Welke maat heeft mijn kinderfiets?

Met deze tabel kan y volgens de kledingmaat van je kind weten welke maat fiets hij of zij nodig heeft.

 • WIELMAAT - KLEDINGMAAT
 • 12 inch          92 - 104
 • 16 inch          104 - 110
 • 20 inch          116 - 122
 • 24 inch          128 - 140

 

Hoe worden de fietsjes onderhouden?

De fietsjes waarvan Op Wielekes gebruik maakt, worden allemaal nagekeken door professionele fietsenmakers. De meewerkende fietsenmakers zijn VeloVelo, Tuub en Up-cycling. Wanneer u het fietsje gebruikt, staat u zelf in voor het onderhoud. U kan daarvoor wekelijks terecht in de Fietskeuken Ledeberg (parking Standaert-site, Hoveniersstraat 40). Vrijwilligers staan u bij voor het onderhoud. We vragen dat u minimaal eens in de 6 maanden met uw fietsje langskomt voor een onderhoudsbeurt. Indien herstel nodig is, kan u daarvoor terecht bij de meewerkende fietsenmakers of een fietsenmaker in uw buurt. Kosten voor onderhoud of herstel zijn ten laste van de gebruiker.

 

Bestaan er gezinskortingen?

Het lidgeld voor Op Wielekes is 40 euro per fiets. Voor een tweede en derde kind betaalt u slechts 20 euro. Deze prijzen worden tijdens de testfase verder afgestemd met de pioniers.

 

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven over de vorderingen van het project? Stuur dan een mailtje met uw gegevens naar info@bewustverbruiken.be.

 

Op Wielekes is een project van Netwerk Bewust Verbruiken met de steun van de Vlaamse Overheid via Thuis in de stad. Met dit project wil NBV het consudelen centraal zetten. Via lenen, ruilen, delen, huren wordt een andere manier van productbezit mogelijk. Toegang hebben tot een kinderfiets wordt zo belangrijker en waardevoller dan deze fiets zelf bezitten.