Zijn ecologische bouwmaterialen te duur?

Zijn ecologische bouwmaterialen te duur?

Katrien Janssens
geschreven door Katrien Janssenslaatst aangepast op 22/10/2015
Op haar blog bio & ecowonen verzamelt Katrien inspiratie voor wie gezond, milieuvriendelijk en betaalbaar wil wonen. Nu eens geeft ze heel concrete tips, dan weer lanceert ze vragen die tot nadenken stemmen.
Zijn bio-ecologische bouwmaterialen te duur? - bron: CC Flickr - Images Money
Zijn bio-ecologische bouwmaterialen te duur? - bron: CC Flickr - Images Money

Ik ben ervan overtuigd dat een bio-ecologisch huis in zijn geheel betaalbaar is. Dat je op het einde van de rit niet noodzakelijk meer geld uitgegeven hebt. Dat neemt niet weg dat je tijdens die rit materialen tegenkomt die duurder zijn dan de klassieke. En dan wordt het verleidelijk om een goedkoper alternatief te kiezen. Herkenbaar? Voor mij in ieder geval wel. Wat mij op dat moment motiveerde, was de volgende gedachte: waarom zouden we gezondheid – rechtstreeks of via milieuvervuiling onrechtstreeks – ondergeschikt vinden aan kwaliteit, stijl, onderhoud? Waarom vinden we het evident om meer te betalen voor een degelijk merk, maar niet voor een gifvrij product?

Wat is goedkoop?

Ik wil van mijn blog absoluut geen oei-en-aiai-show maken. Maar soms heeft een redenering wat duiding nodig. Neem nu bijvoorbeeld de klassieke isolatiematerialen. EPS, XPS of PUR, de piepschuimachtige platen of schuimen.

  • Die worden gemaakt uit aardolie, zoals we intussen weten geen eindeloos voorradige grondstof. Om nog maar te zwijgen van alle wantoestanden en oorlogen die met dat goedje in verband gebracht worden.
  • Een energieverslindend productieproces.
  • Tijdens de productie komen stoffen vrij die het broeikaseffect in de hand werken. (En moesten we niet isoleren om net de CO²-uitstoot, het broeikaseffect, te beperken?)
  • Bevatten stoffen die ogen, huid en ademhaling irriteren. Sommigen spreken zelfs van mogelijk kankerverwekkende stoffen.
  • Zijn biologisch niet afbreekbaar, en vaak moeilijk te recycleren. Zijn dus eigenlijk gewoon restafval aan het eind van hun diensten.
  • En de vraag die ik mezelf daarbij nog stel: hoe giftig is de rook als deze materialen beginnen branden?

Te goedkoop?

Als je 4 minuten tijd hebt, is onderstaand filmpje een aanrader. Het legt uit dat veel producten die we kopen in feite te goedkoop zijn. Dat de verborgen kosten niet betaald worden door de consument, maar door de maatschappij. Denk maar aan kosten van waterzuivering, gevolgen van luchtverontreiniging…

En dan de goed-nieuws-show!

Ter vergelijking: de bio-ecologische isolatiematerialen.

  • Die zijn gemaakt van gerecycleerd papier (cellulose**) of van grondstoffen die opnieuw en opnieuw groeien (hout, vlas, hennep, schapenwol, kurk, stro, …).
  • Biologisch geteeld, dus weinig vervuilend.
  • Vaak lokaal geteeld en geproduceerd, dus ook minder vervuiling door transport.
  • Ze stoten geen giftige stoffen uit,
  • Zijn biologisch volledig afbreekbaar (zeg maar: composteerbaar),
  • Zorgen voor een aangename akoestiek
  • En een gezond binnenklimaat.
  • In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, zijn ze ook erg brandwerend. Dit filmpje vergelijkt de brandweerstand van EPS, minerale wol (glaswol en rotswol) en cellulose. En op deze website wordt uitgebreid uit de doeken gedaan dat ook stro een brandveilig isolatiemateriaal is.

Met andere woorden: bij bio-ecologische bouwmaterialen ligt de prijs heel dicht bij de ‘echte prijs’. En dat is goedkoper dan de klassieke materialen. Alleen (nog) niet op het etiket …

* Hoe? Slechts 4 stappen:

  1.     Herlees alle vorige tips op bio & ecowonen.
  2.     Lees alle volgende tips op Facebook of in de nieuwsbrief.
  3.     Voer alle tips netjes uit.
  4.     Klaar!

** Cellulose is hier eigenlijk een slecht voorbeeld, want het is qua prijs vergelijkbaar met de klassieke materialen.