Zet jij dit jaar een ecologische kerstboom?

Zet jij dit jaar een ecologische kerstboom?

Velt
geschreven door Veltlaatst aangepast op 04/12/2019
Het zijn donkere dagen in december, maar met veel gezellige avonden met familie en vrienden bij... de kerstboom. En omdat we begaan zijn met het milieu en onze planeet kiezen we ook de kerstboom zo ecologisch mogelijk. Zo krijgen we een nóg beter gevoel bij de kerstdagen.

Echt, namaak of uit hout?

Voor sommigen gaat er niks boven een échte boom: de geur van hars en van buiten haal je zo binnen in huis en zorgt meteen voor een kerstsfeer. Anderen vinden die naalden die loslaten maar niks en kiezen voor een kunstkerstboom die na de feestdagen weer netjes op zolder kan. Eenmaal versierd zijn ze bovendien vaak niet meer van een echte te onderscheiden. Daarnaast zijn er creatievelingen die een alternatieve ‘boom’ maken uit (pallet)hout, takken (snoeiafval), kransen en allerlei andere - al dan niet hergebruikte - materialen.

Wat je favoriete boom ook is, hieronder enkele tips om er altijd een ecologische kerstboom van te maken.

Liever een kunstkerstboom? Gebruik hem dan minstens 10 jaar. Op die manier is het milieu-effect kleiner dan ieder jaar een (nieuwe) echte boom. Of zoek een tweedehandse kunstboom, da’s een nog duurzamere keuze.

TIP #1: Gebruik een boom meerdere jaren

Ieder jaar een nieuwe boom kopen is niet duurzaam. Vooral het transport is erg milieubelastend. Kies dus voor een lokaal geteelde boom én gebruik je boom meerdere jaren. Koop daarom geen afgezaagde boom, maar één met een flinke kluit. Zet hem in een grote pot en geef regelmatig water. Plant hem na de feestdagen in je (moes)tuin en gebruik hem de volgende kerst opnieuw. Geen tuin? In sommige gemeenten is een kerstbomenasiel. Die bewaren en verzorgen de boom voor jou.

TIP #2: Kies voor ecologische versiering

Ook voor de versiering van de boom geldt dat hoe langer je die gebruikt, hoe kleiner de ecologische voetafdruk is. Ieder jaar een andere kleur is misschien niet echt nodig? Soms kan je met kleine accenten toch steeds weer een andere ‘look’ aan je boom geven. Wanneer de lampjes aan vervanging toe zijn, kies dan voor een snoer met ledverlichting. Die is energiezuinig en dus beter voor het milieu. Zelf gemaakte versiering van natuurlijke materialen is op en top ecologisch! Wat dacht je bijvoorbeeld van een kerstboom versierd met gedroogde sinaasappelschijfjes en lampionnetjes van de lampionplant (Physalis alkekengi)?

TIP #3: Maak een alternatieve boom van 'afvalmateriaal'

Echt duurzaam is het natuurlijk als er geen echte of kunstboom aan te pas komt, maar je zelf een boom maakt met materiaal dat je anders zou weggooien. Leef je uit met het hout van oude pallets, met snoeihout uit de tuin, restjes wol, karton en papier en maak je eigen unieke ‘boom’. Dat is pas een ecologische kerstboom!

Meer weten over ecologisch leven? Surf snel naar de website van Velt

 

Lees ook: