Who made my clothes?

Who made my clothes?

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 23/04/2020
In deze Fashion Revolution Week zetten we ons extra in voor een schone, veilige, eerlijke, transparante en verantwoordelijke mode-industrie. We confronteren kledingmerken met de vraag "Who made my clothes?"
We vragen Lululemon, People Tree, Helder, Lee en Quechua: Who made my clothes?

Als medewerkers van Netwerk Bewust Verbruiken huldigen we het principe "practise what you preach". We gaan bewust om met kleding. (Wil je daar meer over lezen? Klik even door.) 

  1. We koesteren de kleren in onze kleerkast 
  2. Leuke stuks waar een gaatje of scheurtje in komt, een kapotte rits, een knoop die verloren raakt ... herstellen we  
  3. We ruilen goede kledingstukken die we zelf niet langer dragen 
  4. Zoeken tweedehands 
  5. Kopen we nieuwe kleding, dan kiezen we graag voor duurzame materialen en fair fashion (zoals Inez' shirt van People Tree) 

Maar ook in onze kleerkasten vinden we kleding met een onduidelijk verhaal, merken die we de vraag stellen: "who made my clothes?" 

Rana Plaza

#Whomademyclothes is de vraag die we wereldwijd tijdens Fashion Revolution Week stellen aan modemerken om zo meer transparantie te eisen.

Dat doen we niet zomaar, want zeven jaar geleden op 24 april 2013 stortte het fabriekscomplex Rana Plaza in Bangladesh in. 1.138 kledingarbeiders kwamen daarbij om het leven, er vielen ook meer dan 2500 gewonden. Wat werd er geproduceerd in die onveilige fabrieken? De kleding die wij in het Westen dragen. Het instorten van Rana Plaza werd wereldnieuws en een symbool voor de zware tol die onze "fast fashion" eist. 

Een jaar later vond de eerste Fashion Revolution Day plaats waarop miljoenen mensen wereldwijd de vraag stelden: #whomademyclothes. Het is belangrijk dat we die vraag blijven herhalen, met zo veel mogelijk mensen, aan zo veel mogelijk merken en producenten. 

Fashion Revolution

De aangehouden "Who made my clothes?"-actie van het internationale Fashion Revolution platform dringt aan op een systemische, structurele verandering van de mode-industrie. Een schone, veilige, eerlijke en transparante mode-industrie kan miljoenen mensen uit de armoede halen en hen een fatsoenlijk en waardig levensonderhoud bieden. Een verantwoordelijke mode-industrie houdt bovendien rekening met de draagkracht van onze planeet en de impact van kleding op het klimaat.

>>> DOE MEE