Warm én groen wonen

Warm én groen wonen

placeholder
geschreven door Rob Verweijlaatst aangepast op 05/12/2016
Als het kouder wordt, zetten we snel de thermostaat hoger. Gelukkig hangt in de meeste huizen een superzuinige cv-ketel met hoog rendement. Maar woon je dan ook duurzaam?
hoe-koop-ik warm en groen wonen
Warm en groen wonen

Hou de warmte binnen

Veel huizen zijn helaas nog matig geïsoleerd. En dat is erg jammer. Het betekent dat veel van de door de zuinige cv-ketel opgewekte warmte verdwijnt door de vloer, het dak of de buitenmuren.  Je zuinige cv-ketel moet dan harder en langer werken om je huis warm te houden. Zo verlies je zonder geïsoleerde buitenmuren ruim 25% van de warmte.  Door een niet geïsoleerd dak lekt zelfs 30% van de warmte. Dan stook je echt voor de mussen. Isolatie van je huis bespaart veel gas. Met muurisolatie bespaar je 10 m3 gas op elke m2 muur. Dat scheelt elk jaar ruim € 400,- op je energierekening. De kosten van muurisolatie heb je dan ook snel terugverdiend. Meestal binnen 4 jaar. Bovendien levert dat meer rendement dan je spaarrekening. Dat geldt ook voor isolatie van je dak. Door deze maatregelen bespaar je niet alleen elk jaar veel:  je woont ook veel lekkerder, je huis voelt veel comfortabeler!

Zet het raam open

Dagelijks produceren we veel vocht in huis. Gewoon door te ademen, maar ook door koken, wassen en douchen. Een gezin haalt zonder moeite 15 liter vocht per dag. Daarom is ventileren en luchten van je huis heel belangrijk.  Bij luchten zet je het raam open. Ventileren gaat vaak vanzelf via de roosters die zijn ingebouwd in de ramen. Vanwege de kou zetten veel mensen die roosters in de winter dicht. Zo denken ze duurzaam bezig te zijn, maar het omgekeerde is waar. Juist in de winter is het belangrijk om de lucht in huis te verversen. Want verse lucht van buiten, bevat minder vocht. Deze drogere lucht is door je cv-ketel veel sneller te verwarmen. Zorg daarom voor een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60. Dat kun je meten met een simpele hygrometer. Door regelmatig te luchten en te ventileren bespaar je zo op de stookkosten.

Geef je ketel aandacht

Een cv-ketel maakt veel branduren. Daarom heeft een cv-ketel regelmatig onderhoud nodig: tenminste elke 2 jaar. Daardoor blijft het rendement van de ketel op topniveau. Zonder dat onderhoud werkt je ketel tot wel 10% minder zuinig. Kijk ook regelmatig of er genoeg water in je verwarmingssysteem zit. De druk is goed, als die tussen de 1,5 en 2 bar staat. De cv-ketel hoeft dan minder hard te werken, om de warmte rond te pompen en dat spaart energie. Met deze tips over je cv-ketel en over isolatie woon je niet alleen warm, maar ook heel groen!