Vormingplus Waas-en-Dender trekt de groene kaart

September, die maand lijkt een beetje op januari. Met voornemens zoals terug gaan sporten of een cursus volgen. Ook bij Vormingplus Waas-en-Dender kan je terecht voor een uitgebreid aanbod rond duurzaamheid.
8 interessante activiteiten bij Vormingplus Waas-en-Dender © istock
8 interessante activiteiten bij Vormingplus Waas-en-Dender

Ethische mode

Laat je onderdompelen in de wereld van ethisch verantwoorde en duurzame mode. Zowel milieuaspecten als sociale criteria komen aan bod. Veel praktijkvoorbeelden illustreren dat duurzame kledij de laatste jaren van fenomeen in de marge naar hip en trendy evolueerde. Bekijk waarin eerlijke mode verschilt van fast fashion industrie. Ontdek hoe je een gegarandeerd eco en fair kledingstuk herkent. Weet welke labels betrouwbaar zijn en welke hulpmiddelen tot je beschikking staan. Schrijf je in voor up-to-date modenieuws met de nodige nuancers door een geëngageerd ondernemer.
* woensdag 23/9, Dendermonde

Klimaattop voor dummies

Eind 2015 start in Parijs de VN-klimaattop, met veel hoop en verwachtingen. Hoog tijd om nader te bekijken wat nu precies besproken moet worden en waarom dit belangrijk is. In 2014 was Joeri Thijs op de voorafgaande klimaattop in Lima. Op bevattelijke manier schetst hij achtergrond, doelstellingen en problemen. Behoort een wereldomvattend akkoord (nog) tot de mogelijkheden? Waarom wel of waarom niet? En wat moet er dan in zo'n akkoord staan? Kan de top in Parijs effectief het tij keren?
* maandag 5/10, Sint-Niklaas
* dinsdag 10/11, Dendermonde

Klein verzet

Hoe zou de wereld na het kapitalisme eruit zien? Wat als we met z'n allen beslissen dan niet de economie ons bepaalt, maar dat wij de economie zijn. Tine Hens trok al vragenstellend door Europa. Ze vertelt over haar tocht waar ze boeren zag die elektriciteit verkopen en ingenieurs boer werden. Ze proefde kiwi's van eigen kweek en praatte met mensen die hebben en kopen inwisselden voor ruilen, delen en geven. Luister naar het aanstekelijk verhaal van mensen die hard trappen om niet zo snel vooruit te gaan en zo hun straat, wijk, dorp of stad in een andere richting duwen.
* woensdag 21/10, Sint-Niklaas

Accessoires maken met kringloopspullen

Wat dacht je van een sleutelhanger gemaakt van legoblokjes? Of van manchetknopen die ooit Scrabble letters waren? Eenzaam achtergebleven puzzelstukjes, stukken fietsband tot zelfs afgedankte afstandsbedieningen vormen prima materiaal om originele oorbellen of andere accessoires te maken. Laat je fantasie en creativiteit de vrije loop! We starten met een korte uitleg over duurzaamheid, hergebruik en upcycling. Daarna begeleidt en inspireert Katrijn je bij het ontwerpen van unieke creaties.
* zaterdag 7/11, Beveren-Waas

De nieuwe deeleconomie - kennismaking met WijDelen en Couchsurfing

In deze dubbele presentatie komen twee voorbeelden van de nieuwe deeleconomie aan bod. Pionier Lieven van WijDelen.be zette een systeem op om spullen te leven van mensen uit de buurt. Het systeem bestaat al in heel België, in Gent gaat het om duizenden gebruikers. Het idee is dat we er economisch, sociaal en ecologisch alleen maar voordeel uit halen. In een tweede deel maken we kennis met couchsurfing. Je gaat slapen bij anderen zonder dat het je geld kost. Hoe werkt het? Wat zijn de ervaringen? Is het veilig? Waarop moet je letten? En hoe begin je eraan? Laat je inspireren.
* maandag 16/11, Dendermonde

Het ABC van een boekenweggeefkast

Een boekenweggeefkast is een kast op een openbare plaats waar mensen boeken, CD's, DVD's of gezelschapsspelen in deponeren. Andere bezoekers kunnen vrij in de kast snuisteren, een item meenemen en eventueel een ander achterlaten. Daardoor krijgen spullen een nieuw leven. Het is een prachtig voorbeeld van de deeleconomie. Tijdens het Beverse Repair Café vertelt Jean-Paul over de herkomst en het principe van boekenweggeefkasten. Verwacht je verder aan een schat praktische tips ivm te gebruiken materialen, afmetingen en het indienen van de noodzakelijke aanvragen.
* zaterdag 21/11, Beveren-Waas

Green Evelien

Green Evelien heeft een veelgelezen blog. Ze kwam ook al herhaaldelijk in de media met het feit dat ze slechts 1 afvalzak per jaar gebruikt. Tijdens deze infosessie vertelt ze over haar eco-lifestyle en hoe ze met een minimum van elektriciteit, gas en water maximum resultaat bereikt. Voeding, vervoer en reizen, kleding, afval, verzorgingsproducten, schoonmaken, financiën, computer: ze doet alles op haar eigen wijze en het komt allemaal aan bod. Overtuig jezelf dat versoberen een absolute verrijking is: meer geld, tijd en energie.
* woensdag 2/12, Sint-Niklaas (namiddag) of Lokeren (avond) 

Denemarken: lessen uit een ander energiebeleid

Waarom staat Denemarken vooraan in Europa op vlak van hernieuwbare energie? Wiebe Eekman trok noordwaarts en onderzocht het ter plaatse. Tijdens deze voordracht vertelt hij uitvoerig over de Deense warmtenetwerken, de combinatiemix van verschillende technologieën, het gebruik van buffers en last but not least klanten die collectief eigenaar zijn van stroomvoorzieningen en op die manier mee het beleid uittekenen en de prijs bepalen. Ideeën die ook in België haalbaar zijn?
* woensdag 13/1, Dendermonde

Meer informatie en inschrijven?

Surf naar www.vormingplus.be/waas-en-dender of bel 03 775 44 84.
Heb je hierboven nog niet je ding gevonden? Kijk dan zeker op de website, er is voor ieder wat wils.