Vertrouwen oefenen via geld

Vertrouwen oefenen via geld

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 15/07/2022
Heel wat deelnemers aan Omrijk waren erg nieuwsgierig naar het verhaal van The Common Wallet: een project van 11 Brusselaars die 1 bankrekening hebben en al hun inkomsten delen.
Omrijk pitch workshops, met Tiziana Penna & Adva Zakaï - foto Sien Verstraeten
Omrijk pitch workshops, met Tiziana Penna & Adva Zakaï - foto Sien Verstraeten

 

Elf Brusselaars hebben sinds 2018 een gemeenschappelijke bankrekening: The Common Wallet. Ze storten al hun individuele inkomsten op de gedeelde rekening; ieder maakt gebruik van het geld naar eigen behoeften, wensen en verlangens. Op Omrijk 24-26 juni 2022 in Domein Roosendael vertelden twee leden van het collectief hoe dat concreet in z'n werk gaat: kunstenaar Adva Zakaï en kunstenwerker Tiziana Penna.

 

Notities uit de workshop

Het principe is gebaseerd op het engagement van elk lid om de logica van controle te vervangen door een logica van radicaal vertrouwen. Er zijn geen regels in The Common Wallet, er is geen toezicht, geen verwachting om de eigen uitgaven te verantwoorden. Deel uitmaken van dit systeem betekent verantwoordelijk zijn voor de hele groep, terwijl je vrij blijft om de levensstijl aan te houden die bij je past.

Een kader om 'kinship', zorg en transparantie te beoefenen

“Wij vertrouwen op elkaars inzet voor dit evenwicht. En om dit evenwicht te bewaren, moeten de behoeften van ieder persoon meegedeeld worden, zowel op praktisch, fysiek als mentaal vlak. Op basis daarvan verbindt de groep zich ertoe die behoeften te respecteren. In die zin is de Common Wallet een kader waarin 'kinship', zorg en transparantie beoefend kunnen worden.” (Adva Zakaï & Tiziana Penna)

Door geld los te koppelen van individueel eigendom, stelt The Common Wallet taboes en onrechtvaardigheden binnen ons financieel systeem in vraag. Wat als geld een middel wordt zorg, transparantie, vreugde… mogelijk te maken onder mensen?

 

Kennismaken met het project? Meer weten?

It's an invitation to slow down, to reflect on: what is it that we really need (Adva Zakaï)

In 2018 plaatste The Common Wallet een video op Vimeo die het concept toelicht ongeveer 1 jaar na de opstart. In deze video hoor je kunstenaars/kunstenwerkers Christophe Meierhans, Adva Zakaï, Luigi Coppola en Elisa Demarré aan het woord. Ze focussen op vertrouwen. Hun toehoorders zijn studenten van de voortgezette kunstopleiding A.pass.

In 2019 gaf The Common Wallet een lezing in kunstenhuis PACT Zollverein in Essen (GER), dat een lezingenreeks opzette onder de noemer 'Spot on Economies'. Daar vertellen kunstenaars/kunstenwerkers Ingrid Vranken, Adva Zakaï en Tiziana Penna over het project. Die lezing 'Practicing trust through money' is te bekijken op YouTube.

 

Project Omrijk

Omrijk is een initiatief van De Transformisten opgezet in nauwe samenwerking met Commons Lab, Onbetaalbaar, Pulse Transitienetwerk, Sídhe en De Stuyverij; met steun van de Vlaamse overheid.

 

Omrijk workshop The Common Wallet - foto Sien Verstraeten
Omrijk workshop The Common Wallet - foto Sien Verstraeten
Omrijk workshop The Common Wallet, met Tiziana Penna - foto Sien Verstraeten
Omrijk workshop The Common Wallet, met Tiziana Penna - foto Sien Verstraeten
Omrijk workshop The Common Wallet, met Adva Zakaï - foto Sien Verstraeten
Omrijk workshop The Common Wallet, met Adva Zakaï - foto Sien Verstraeten