Van een saaie tuin naar een klein natuurgebied met deze tips

Van een saaie tuin naar een klein natuurgebied met deze tips

placeholder
geschreven door Riley Tjin Tham Sjinlaatst aangepast op 05/12/2018
Een groene tuin vol met natuur ziet er erg mooi uit en bevordert ook nog eens de luchtkwaliteit. Een tuin vol met natuur is heerlijk voor een tuinfeestje, of voor een vroege ochtend met een flinke kop koffie. Maar veel mensen vinden het toch erg lastig om hun tuin te vergroenen. Welke planten kies je en en hoe zorg je ervoor dat je je tuin niet te vol maakt? Lees in dit artikel verder voor handige tips.
Een groene tuin
Een klein natuurgebied in de tuin

Tip 1: Maak slim gebruik van de ruimte die je hebt

Niet iedereen heeft grote tuinen waar veel planten, struiken en boompjes in passen. Om die reden is het belangrijk om zoveel mogelijk gebruik te maken van de beschikbare ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een verticale tuin. Hiermee haal je meer groen in de je tuin, maar neem je niet te veel ruimte in. Een leuk idee voor een verticale tuin is een "eetbare wand". Dat is een kant en klare verticale tuin voor het verbouwen van groenten en fruit. Denk bijvoorbeeld aan aardbeien, die zijn makkelijk te onderhouden in een verticale tuin. Andere opties zijn sla, tijm, majoraan en bieslook. Naar de eetbare wand heb je ook de keuze van een verticale siertuin begroeid met viooltjes, maskerbloem of klokjesbloem. Tot slot heb je ook de mogelijkheid om te kiezen voor een groene muur. Hierbij wordt je muur of gevel begroeid met diverse planten, dit zijn doorgaans klimplanten. De voorganger van de groene muur is het groendak. Hierbij bedekt een dakwerker je platte dak met bergroeiing, zoals mos of vetplanten.

 Tip 2: Maak de tuin diervriendelijk 

Dieren zijn een belangrijk onderdeel van je kleine natuurgebied in de tuin. Zo zoeken vogels en planten naar voedsel onder je heg en schuilen ze er ook onder. Om je tuin diervriendelijk te maken plaats je bijvoorbeeld een kleine emmer of bakje in de tuin met schoon water. Dit is erg fijn voor vogels, zodat ze de hete zomers kunnen overleven. Vogels moeten tegenwoordig namelijk verder vliegen om schoon water te vinden. Daarnaast trek je met het bakje water ook libellen, kikkers, egels en insecten naar je tuin. Daarnaast is het ook een idee om een vijver aan te leggen, dit geeft je tuin een natuurlijke look. Vissen in je vijvertje is ook leuk en geeft je toen ook weer een meer natuurlijke uitstraling.

Tip 3: Trek de aandacht met een natuurlijke eyecatcher

Het is een goed idee om een opvallende eyecatcher te creëren. Denk bijvoorbeeld aan een pergola. Deze houten bouwwerken staan erg mooi in de tuin en geven ook dat gewenste natuurlijke uitstraling. Het is een optie om de pergola te laten begroeien met een mooie klimplant. Denk bijvoorbeeld aan de blauwe regen (Wisteria sinensis 'Amethyst') of de clematis (Bosrank). Daarnaast is een vaste plantenbak met een opvallend boompje (zoals een trompetboom) ook een goede optie voor een natuurlijke eyecatcher.

Tip 4: Een stukje duurzaamheid

Een groene tuin is ook een duurzame tuin. Probeer zo min mogelijk afval te produceren, schaf dan ook tuinproducten aan die lang meegaan. Oude potten, tuingereedschap en afgedankte meubels ziijn ook onnodige afval die je makkelijk vermijd met duurzame materialen. Bespaar ook zo veel mogelijk water en energie. Steek eens ouderwets de handen uit de mouw, in plaats van elektrische apparaten te gebruiken. Bespaar ook energie door de tuin te verlichten met energiezuinige lampen. Tegenwoordig heb je ook verwarmingsketels die op duurzame wijze energie leveren. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zoneboilers in de tuin of een warmtepomp waarvan de kabels in de tuin worden aangelegd.