10 tips voor een gezellige Dikke Truiendag

10 tips voor een gezellige Dikke Truiendag

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 07/09/2016
Jaarlijks ergens midden februari valt de Dikke Truiendag. Zet die dag de verwarming een graadje minder, trek een warme trui aan en maak het gezellig. Hier alvast enkele tips om knus, knap en ecologisch verantwoord voor de dag te komen.
Dikke truiendag
Trui van het merk Run & Fly

1. Ontdek wat duurzame trui juist betekent

De Schone Kleren-campagne geeft heel wat informatie over duurzame kledij, labels en verkooppunten in Vlaanderen en Brussel.

2. Snuffel rond op tweedehandssites

Fleece truien, 80's pulls, sportieve sweaters... even surfen naar tweedehandssites als 2dehands.be, Kapaza, Koopjeskrant of eBay en je krijgt instant een lijst met honderden modellen om uit te kiezen.

3. Steek je in het nieuw in de tweedehandswinkel

Wil je liever eerst passen voor je koopt, dan ben je bij de Kringwinkel of Oxfam Vintage aan het goede adres. Je doet niet enkel een goede zaak voor je portefeuille, maar steunt er ook de sociale economie mee. Een lijst van privé tweedehands kledingwinkels vind je op www.tweedehands-info.be.

Pulls die al jaren ongebruikt in je kast hangen? Ruil ze tijdens een van de vele kledingruilevents voor een Dikke Truiendag-vriendelijk exemplaar.

4. Kies eens een trui uit hennep

Kleding uit hennep is een beetje in de vergetelheid geraakt, maar kent een opmars. En terecht, want hennep is een uitermate milieuvriendelijk gewas. De plant is uit zichzelf resistent tegen allerlei schadelijke insecten, waardoor pesticiden overbodig zijn. Meer info en verkooppunten bij Hempmade en Wervel.

5. Ruil je oude trui om voor een nieuwe

Een paar pulls die al jaren ongebruikt in je kast hangen? Ruil ze dan tijdens een van de vele kledingruilevents voor een Dikke Truiendag-vriendelijk exemplaar. Bekijk de evenementenkalenders op www.swishing.be en www.swapping.be.

6. Brei zelf een trui met ecolgische wol

Wat je zelf doet, doe je altijd beter. Maar doe het wel met ecologische wol. Eco-Lana verkoopt wol en garens van schapenwol, alpaca, mohair, hennep, linnen en brandnetel. Ook bij de Pottekaashoeve in Zoutleeuw kan je terecht voor brei-, haak- en viltwol van eigen schapen. De wol wordt geverfd met biologische kruiden en planten.

7. Maak er een Ugly Sweater Day van

Niets zo goed om het warm te krijgen dan eens hartelijk te lachen. Doop de Dikke Truiendag om tot Ugly Sweater Day en spreek af met je collega's om op Dikke Truiendag allemaal een 'foute' trui aan te trekken. Hoe meer gekke tekeningen, schreeuwerige kleuren of pastel motiefjes, hoe meer garantie op een collectieve lachbui. Voor inspiratie, check Youtube.

8. Denk ook aan koude voeten en handen

De ugly sweaters kan je nadien omtoveren tot een paar warme wanten of pantoffels. Volgende instructies tonen hoe je van je oude trui wanten maakt en hoe je ze verknipt en hernaait tot pantoffels.

9. Word energiejager in je eigen huis

Ga na hoe je het energieverbruik van je huis kan verlagen, onder andere door beter te isoleren of zuinigere verwarmingstoestellen te plaatsen. De energiejagers vertellen je er alles over.

10. Lees alles over de Dikke Truiendag...

... op www.lne.be/campagnes/dikke-truiendag.

Ook gepost in: Huis & Energie