Stop fout goud. 10 tips voor eerlijke juwelen

Stop fout goud. 10 tips voor eerlijke juwelen

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 22/02/2015
Goud is al eeuwenlang een symbool van weelde en status. Geen enkel metaal spreekt zo tot de verbeelding. Naast juwelen vind je ook in nagenoeg alle elektronica kleine hoeveelheden goud terug. Helaas heeft goudontginning ook een zware ecologische en sociale impact in de regio's waar het ontgonnen wordt. Hieronder vind je 10 tips om zelf goudeerlijk te zijn.
goudeerlijk goud fairtrade
Bron foto: Flickr CC Lukas Vermeer

Goudontginning heeft een grote impact op het milieu en de gezondheid van mijnwerkers. De productie van één gouden ring gaat gepaard met 20 tot 60 ton hoogtoxisch afval en het gebruik van 40.000 tot 120.000 liter zoet water. De ontginning van 1 kilo goud staat gelijk aan 17.000 ton CO2 uitstoot. Er komen veel zware metalen vrij, die regelmatig in het grondwater belanden.

1. Vraag je juwelier naar de afkomst van het goud.

Vermijd klassiek ontgonnen goud, maar kies voor gerecycleerd of sociaal en ecologisch verantwoord goud.

2. Go retro en trouw met de ring van je grootmoeder.

Of laat hem hersmelten bij je juwelier.

3. Kies voor juwelen uit alternatieve materialen.

Vermijd edele metalen maar kies voor hernieuwbare materialen als hout, vilt, kokos, recyclagemateriaal, keramiek of antieke kralen. Wist je dat je ook juwelen hebt uit plantaardig ivoor (tagua)? Laat je inspireren door de webshops Trashilicious en Mujus.

4. Koop tweedehands sieraden

In de Kringwinkel kan je vaak prachtige (retro-)juwelen op de kop tikken, of snuister ook eens op tweedehandssites.

5. Organiseer een juwelenruil met je vriendinnen

Net als voor kleding, kan je ook juwelen perfect ruilen. Ga op zoek naar oorbellen, armbanden, halskettingen, ringen en broches mee die stof liggen te vergaren in je kast, bepaal een geschatte waarde en ruil ze in voor andere juweeltjes. Tips om zelf een ruilevent te organiseren vind je op Swishing.be.

6. Kies voor goud met een Fairtrade & Fairmined certificaat

Momenteel al te koop bij vijf juwelier in België. Dit goud is afkomstig van kleinschalige en artisanale mijnbouwers en werd geproduceerd volgens de criteria van eerlijke handel. Zo krijgen de mijnbouwers een minimumprijs en bovenop een Fairtradepremie, om hun eigen ontwikkeling in handen te nemen. Daarnaast is er ook respect voor het milieu en beperking op het gebruik van pesticiden. Meer info op fairgold.org.

7. Recycleer goud uit je oude gsm en laptop

In 200 gsm's zit genoeg goud voor 1 trouwring. Uit 1 ton gsm's is 140 kg koper, 3,14 kg zilver, 300 g goud, 130 g palladium en 3 g platina te halen. Breng je oude elektronica naar inzamelpunten: in je electrozaak, naar het containerpark of via gespecialiseerde bedrijven.

8. Schatten op zolder

Vraag vrienden en familie of ze thuis nog gouden sieraden hebben liggen die niet meer gebruikt worden. Breng ze weer in omloop.

9. Investeer niet in goud

Controleer aandelenpakketten bij je bank grondig vooraleer je ze aankoopt. Informatie over duurzame financiële producten vind je op de website van Fairfin.

10. Volg de campagnes van Catapa

CATAPA is een jonge vrijwilligersbeweging die werkt rond (anders)globalisering en duurzame ontwikkeling in Latijns-Amerika. Hiervoor focust ze op de problematiek van mijnbouw. Lees op www.catapa.be en www.goudeerlijk.be meer over de goudproblematiek én de oplossingen.