Repair Café blaast eerste kaarsje uit

Repair Café blaast eerste kaarsje uit

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 30/01/2014
Op 1 december 2012 vond het eerste Vlaamse Repair Café plaats in het Antwerpse Ecohuis. Een jaar later staat de teller al op 46 Repair Cafés in heel Vlaanderen, goed voor 4400 geslaagde herstellingen. Op 7 december vierden we in Antwerpen 1 jaar Repair Café met de lancering van de allereerste RepairKist.
Repair Café bestaat 1 jaar
Foto: Philippe Clabots (via Flickr)

Als een olievlek in heel Vlaanderen

Na amper 1 jaar Repair Café in Vlaanderen, verspreidt het concept zich als een olievlek en kan je al in elke Vlaamse provincie terecht om je kapotte spullen te herstellen. Oost-Vlaanderen is de provincie met de meeste Repair Cafés, maar ook in Antwerpen en Vlaams-Brabant wordt er duchtig gerepareerd. Ook in Limburg en West-Vlaanderen gingen al enkele initiatieven van start. In totaal vonden in het eerste jaar ruim 110 repareerbijeenkomsten plaats.

Elektrische toestellen zijn koploper wat betreft het aantal reparaties, gevolgd door kleding en fietsen

4400 herstellingen in eerste jaar

Elk Repair Café kon rekenen op een gemiddelde opkomst van 65 bezoekers en de hulp van zo'n 14 vrijwilligers. Per Repair Café was gemiddeld 70% van de reparaties succesvol, en werden 40 spullen hersteld. Elektrische toestellen zijn koploper wat betreft het aantal reparaties, gevolgd door kleding en fietsen. In de meeste Repair Cafés kon je ook terecht met kleine meubels en IT.

Thematische RepairKisten als verjaardagscadeau

Hoe krijg je als organisator van een Repair Café alle gereedschap en materiaal om te repareren bij elkaar? Geen sinecure, ondervonden het EcoHuis Antwerpen (dat elke twee maanden een Repair Café  organiseert) en De Kringwinkel Antwerpen, die tweedehands gereedschap voorziet voor de reparateurs. Ze ontwikkelden samen vijf thematische, op maat gemaakte kisten met gereedschap voor het herstel van elektro, kleding, meubelen en fietsen. Een vijfde box bevat koffietafelboeken over herstel en upcycling, die bezoekers kunnen inkijken wanneer ze tijdens het Repair Café hun beurt afwachten. Sinds december leent De Kringwinkel Antwerpen de RepairKisten aan alle verenigingen uit het Antwerpse die een Repair Café organiseren en extra herstelmateriaal kunnen gebruiken.

Meer info?

Bekijk op www.repaircafe.be de kalender met toekomstige bijeenkomsten, of volg het nieuws op de voet via de Repair Café Facebook-pagina.

Ook gepost in: Producten & Diensten