PERSUITNODIGING: Repair Café blaast eerste kaarsje uit (1/12/2013)

PERSUITNODIGING: Repair Café blaast eerste kaarsje uit (1/12/2013)

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 18/05/2020
Op 1 december 2012 vond het eerste Vlaamse Repair Café plaats in het Antwerpse Ecohuis. Een jaar later staat de teller al op 46 Repair Cafés in heel Vlaanderen, goed voor 4400 geslaagde herstellingen. Op 7 december vieren we in Antwerpen 1 jaar Repair Café met de lancering van de allereerste RepairKist.

Als een olievlek in heel Vlaanderen

Repair Cafés zijn bijeenkomsten waar bezoekers hun fietsen, elektrische apparaten en andere spullen waaraan iets hapert, kunnen herstellen met hulp vrijwillige elektriciens, naaisters, timmerlieden en fietsenmakers. Na amper 1 jaar Repair Café in Vlaanderen, verspreidt het concept zich als een olievlek en kan je al in elke Vlaamse provincie terecht om je kapotte spullen te herstellen. Oost-Vlaanderen is de provincie met de meeste Repair Cafés, maar ook in Antwerpen en Vlaams-Brabant wordt er duchtig gerepareerd. Ook in Limburg en West-Vlaanderen gingen al enkele initiatieven van start. In totaal vonden in het eerste jaar ruim 110 Repair bijeenkomsten plaats. Elk Repair Café kon rekenen op een gemiddelde opkomst van 65 bezoekers en de hulp van zo'n 14 vrijwilligers. Gemiddeld was 70% van de reparaties succesvol per Repair Café, en werden er 40 spullen hersteld. Elektrische toestellen zijn koploper wat betreft het aantal reparaties, gevolgd door kleding en fietsen. In de meeste Repair Cafés kon je ook terecht met kleine meubels en IT.

U bent van harte uitgenodigd op het persmoment op 7 december

  • Waar: EcoHuis Antwerpen, Turnhoutsebaan 139, 2140 Borgerhout
  • Wanneer: Zaterdag 7/12/2013 om 14 u (het Repair Café zelf loopt van 13u-16u)
  • Programma: We blazen het eerste kaarsje uit op een grote verjaardagstaart. Hierna worden de gloednieuwe RepairKisten voorgesteld (zie verder in het persbericht), blikken we terug naar de verwezenlijkingen van afgelopen jaar en kijken we vooruit naar toekomstige initiatieven. U hebt de kans om vragen te stellen aan de verschillende verantwoordelijken.
  • Gelieve uw komst te bevestigen via nico.demaeyer@stad.antwerpen.be

Vijf thematische RepairKisten als verjaardagscadeau

Hoe krijg je als organisator van een Repair Café alle gereedschap en materiaal om te repareren bij elkaar? Geen sinecure, ondervonden het EcoHuis Antwerpen – dat elke twee maanden een Repair Café  organiseert – en De Kringwinkel Antwerpen, die tweedehands gereedschap voorziet voor de reparateurs. Ze ontwikkelden samen vijf thematische, op maat gemaakte kisten met gereedschap voor het herstel van  elektro, kleding, meubelen en fietsen. Een vijfde box bevat koffietafelboeken over herstel en upcycling, die bezoekers kunnen inkijken wanneer ze tijdens het Repair Café hun beurt afwachten. Vanaf december zal De Kringwinkel Antwerpen de RepairKisten verhuren aan alle verenigingen uit het Antwerpse die een Repair Café organiseren en extra herstelmateriaal kunnen gebruiken.

Meer info?

Voor meer info of fotomateriaal over Repair Café in het algemeen, contacteer clara@bewustverbruiken.be of 02/894.46.09. Lees op www.repaircafe.be meer over het ontstaan, de filosofie en de werking van Repair Cafés, en bekijk er de kalender met toekomstige bijeenkomsten. Repair Café is een project van Netwerk Bewust Verbruiken, i.s.m. LETS Vlaanderen, Transitie Vlaanderen en KOMOSIE en met de steun van de Vlaamse overheid.