PERSBERICHT: Gent stunt met het Ecoplan: een stadsplan met alle duurzame adressen in de stad (10/6/2013)

PERSBERICHT: Gent stunt met het Ecoplan: een stadsplan met alle duurzame adressen in de stad (10/6/2013)

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 18/05/2020
Gent lanceerde vandaag haar vernieuwde Ecoplan, een overzicht van winkels, restaurants en dienstverleners staan die bewust kiezen voor een respectvolle omgang met mensen en planeet. Het stadsplan biedt de Gentenaars meer dan 200 adressen om duurzaam te leven en te consumeren. Gent wil pionieren en ziet dat groot: de 120.000 plannen zijn gratis af te halen bij het Zone09/ magazine van 13 juni, in de stadswinkel, de Oxfam Wereldwinkels en alle andere adressen op het plan. Volgend schooljaar worden ze ook verdeeld worden via studentenpakketten.

Gentenaars hebben recht op een handleiding

Duurzaam kopen is niet altijd gemakkelijk. Ondanks het grote aanbod aan duurzame producten vind je maar zelden iets dat perfect scoort op alle domeinen: sociaal, ecologisch, uit eigen streek, eerlijke handel… Met het ecoplan in de hand kunnen Gentenaars geïnformeerd kiezen. Het Ecoplan Gent bundelt alle zaken die inzetten op eerlijke handel, ecologie, sociale tewerkstelling en/of de korte keten.

Verdubbeling adressen t.ov. het  Ecoplan 2006

Het Ecoplan Gent geeft de hint dat Gent de duurzaamste stad van het land is. Het is in elk geval de enige stad in Vlaanderen die een up-to-date papieren Ecoplan uitgeeft. Sinds de eerste editie van het eerste plan in 2006, bestaan in Gent bijna dubbel zoveel duurzame adressen. Het aantal koffiebars met fairtrade versnaperingen, tweedehandswinkels, afhaalpunten van groentepakketten, autodeelstandplaatsen, biokappers en andere zaken nam een grote vlucht.

Krachtpatser Lucien geeft gewicht aan duurzaam leven

Gezicht van het Ecoplan Gent is Lucien, krachtpatser (op rust) én duurzaamheidsheld. Hij tilt zwaar aan de impact van onze levensstijl op de planeet, hier en ver weg: “Wat wij consumeren is niet onschuldig. We moeten nadenken over hoe en door wie die producten gemaakt zijn en door wie ze gemaakt werden. Ik wil gewicht geven aan duurzaam leven en dat betekent nadenken over wat we kopen, eten en doen. Gelukkig is dat met dit Ecoplan in Gent niet moeilijk meer.” Ook de impact van het Ecoplan zelf werd zoveel mogelijk beperkt. De 120.000 stadsplannen werden lokaal gedrukt bij drukkerij Druk in De Weer, op gerecycleerd papier en met ecologische druktechnieken. Fietskoeriers van Cargo Vélo verspreiden de plannen naar alle verdeelpunten in de stad.

Gezamenlijk initiatief

Het Ecoplan Gent is een gezamenlijk initiatief van Netwerk Bewust Verbruiken, Oxfam Wereldwinkel Gent-centrum, JNM, EVA vzw, Noord-Zuidsamenwerking Stad Gent en Handelsreizigers in Ideeën. Het project was mogelijk dankzij de steun van de Stad Gent, de Nationale Loterij en het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Meer info

Voor meer informatie en/of een uitgebreid persdossier, contacteer ecoplan@gent.be of an@bewustverbruiken.be (0489/189 039)
De pdf van het plan is online te bekijken via issuu.com/gentsoverlegnoord-zuid/docs/ecoplan_voorkant_af____
Dezelfde adressen (en meer) zijn ook online beschikbaar via gent.ecoplan.be. Aan een app wordt gewerkt. Deze zal in september beschikbaar gesteld worden.
Bijkomende gedrukte exemplaren zijn op te vragen bij Noord-Zuid-samenwerking Stad Gent: ecoplan@gent.be of 09/ 223 29 53.
Bekijk hier enkele foto's van het lanceringsmoment.