PERSBERICHT: 40 tips voor een duurzaam kerstfeest (19/11/2013)

PERSBERICHT: 40 tips voor een duurzaam kerstfeest (19/11/2013)

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 18/05/2020
Tips voor milieuvriendelijke cadeaus? Ideeën om je geschenken in te pakken zonder inpakpapier? Achtergrondinformatie over kerstbomen of recepten voor duurzame borrelhapjes? Netwerk Bewust Verbruiken stelde een feestenplanner met 40 tips voor een duurzaam kerstfeest samen.

Fairy Christmas and a Happy Green Year

Tip 1: serveer vegetarische hapjes en gerechten
We weten ondertussen allemaal dat de vleesproductie een enorme ecologische voetafdruk en dierenleed met zich meebrengt. De website van EVA bevat heel wat creatieve recepten voor vegetarische en veganistische hapjes, gerechten en desserten. Van risottokroketjes met olijven tot tarte tatin van witloof.

Tip 2: schenk fairtrade bubbels, wijn en koffie
Door producten met een fairtrade-label te kopen, zorg je ervoor dat boeren en producenten in het Zuiden een correcte prijs krijgen voor hun arbeid. Er komen steeds meer goede fairtrade wijnen en schuimwijnen op de markt, en ook fairtrade koffie en thee is aan een opmars bezig.

Tip 3: geef een tweedehands cadeau
Op rommelmarkten, in kringwinkels en op tweedehandssites koop je voor een prikje originele decoratiespullen, accessoires, boeken, gezelschapsspellen en elektronische apparaten. Misschien vind je wel een cadeautje in een weggeefwinkel of tijdens een ruilmarkt. Gedeeld:Door maakte een overzicht van tweedehands verkoop- en ruilpunten in België.

Tip 4: schenk een belevenis
Cadeaus hoeven niet per se materieel te zijn. Minstens zo leuk zijn een ticket voor een theatervoorstelling of een concert, een babysitcheque, een waardebon voor een etentje of een dagje mountainbiken, een weekendje weg, een lidmaatschap bij een vereniging, een cursus...

Tip 5: pak geschenken duurzaam in
Geef de voorkeur aan cadeaupapier uit gerecycleerd of FSC-papier, dat bedrukt is met ecologische inkten. Nog milieuvriendelijker is onbeschadigd cadeaupapier en linten van eerdere feesten te hergebruiken. Ook met oude stripboeken, posters, kalenders, landkaarten, schoendoospapier, doosjes en bokalen kan je een vrolijk pakje maken. Het internet wemelt van de DIY-inpak-ideeën.

Tip 6-40: wenskaarten, kerstversiering, kerstbomen, recepten...
Bekijk hier de uitgebreide kerstplanner, met de 35 overige tips rond eten, drinken, cadeaus, kerstbomen, kerstversiering, wenskaarten en het goede doel.

Ook feestenplanners voor Kerstmis en verjaardagsfeesten

Naast de kerstplanner ontwikkelde Netwerk Bewust Verbruiken ook eerlijke feestenplanners voor Sinterklaas (Wie zoet is kiest fairtrade) en verjaardagsfeesten (Gelukkige Fairjaardag).

Meer info?

Ontdek op www.bewustverbruiken.be/feesten alle tips voor eerlijke en milieuvriendelijke feesten.
Voor extra info, contacteer sofie@bewustverbruiken.be, 02/ 894 46 15.
Lees alles over Netwerk Verbruiken op www.bewustverbruiken.be/pers.html. Volg ons ook op www.facebook.com/netwerk.bewust.verbruiken en twitter.com/BewustVerbruik.