PERSBERICHT: 30 november Niet–Winkeldag: 10 dingen die je nooit meer hoeft te kopen (15/10/2013)

PERSBERICHT: 30 november Niet–Winkeldag: 10 dingen die je nooit meer hoeft te kopen (15/10/2013)

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 18/05/2020
Op 30 november is het de jaarlijkse Niet-Winkeldag. Netwerk Bewust Verbruiken moedigt iedereen aan om op die dag géén nieuwe dingen te kopen. Omdat niets kopen absoluut niet saai hoeft te zijn en je er zowel geld als het milieu mee kan sparen: een lijst met 10 dingen die je nooit meer hoeft te kopen.

1. Een wagen

Er bestaan vandaag heel wat mogelijkheden om gemakkelijk een auto te delen. Gedeeld:Door geeft een oplijsting van alle bestaande autodeelinitiatieven.

2. Flessen drinkwater
Vul een oude fles of drinkbus met water uit de kraan. Wie bruisend water verkiest, kan via een speciaal apparaat koolzuur toevoegen aan het kraanwater.

3. Luchtverfrisser
Ook koffiegruis, appelsienschillen en theeblaadjes vullen de woonkamer met een frisse geur. Het Ecohuis van Antwerpen maakte een hele lijst van schoonmaakmiddelen die je zelf kan samenstellen.

4. Diepvrieszakjes
Uit het dagelijks afval kan je voldoende verpakkingen halen waarin je producten kan opbergen in de diepvries (broodzaken, botervlootjes, plastic zakjes...)

5. Vliegenvanger
Meng 1/4 kopje honing, 1/4 kopje suiker en 1/8 kopje water, laat het inkoken en week er repen kladpapier in.

6. Cadeaupapier
Hergebruik onbeschadigd cadeaupapier en linten van eerdere feesten, oude strippagina's, posters, kalenders landkaarten, schoendoospapier en behangpapier. Steek geschenkjes in kartonnen doosjes, bokalen en papieren zakken.

7. Elastieken
Door horizontale stroken te knippen uit oude nylonkousen, bekom je multifunctionele elastieken.

8. Potgrond
Een klassiek basisrecept is 4 delen tuingrond (bij voorkeur zand-leem), 4 delen zelf ontgonnen compost en 2 delen grof zand of rijnzand. Lees meer op de website van Velt.

9. Sportshirt
Mits enig knip- en knoopwerk, maak je van een baggy T–shirt een comfortabel sportshirt. Kijk hier hoe je dat doet.

10. Spullen die je herstelt, ruilt of tweedehands koopt
www.repaircafe.be geeft een overzicht van repareerbijeenkomsten, waar vrijwilligers je kapotte spullen weer tot leven brengen. Ook vintage, tweedehands en spullen ruilen kent een revival. www.gedeelddoor.be bundelt alle ruil-, deel- en tweedehandsinitiatieven uit Vlaanderen en Brussel.

Meer informatie?

  • De eerste Niet–Winkeldag werd in 1992 in het leven geroepen door de Canadees Ted Dave. Hij wilde mensen op een ludieke manier doen nadenken over een ernstig onderwerp: ons overconsumptiegedrag en de nefaste gevolgen ervan voor mens en milieu.
  • Op www.bewustverbruiken.be vind je meer tips & tricks om te consuminderen en consumanderen. Lees alles over Netwerk Bewust Verbruiken en onze andere persberichten op www.bewustverbruiken.be/pers.html.
  • Contacteer an@bewustverbruiken.be, 02/894 46 18 voor extra toelichting.