PERSBERICHT: 26 april fairtrade trouw op Genste Korenmarkt

PERSBERICHT: 26 april fairtrade trouw op Genste Korenmarkt

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 18/05/2020
Op zaterdag 26 april 2014 maakt GOUD:EERLIJK de winnaars van haar Fairtrade Trouwwedstrijd bekend op de Korenmarkt in Gent. Tegelijk loopt een fototentoonstelling, die de gevolgen van en de alternatieven voor grootschalige goudmijnbouw toont. Voorbijgangers die een foto van zichzelf met hun partner laten nemen, ontvangen een fairtrade trouwcertificaat en een drankje.
fairtrade trouw goud
Het campagnebeeld 'houd uw fout goud' dat vooraf ging aan de fairtrade trouwwedstrijd

Kaat en Niels winnen fairtrade gouden ringen

Vlaamse koppels met trouwplannen konden in het voorjaar van 2014 meedoen met de trouwwedstrijd, waarvan de hoofdprijs bestond uit twee gouden ringen van Fairtradegoud, een fairtrade wijnassortissement, chocolade en rozen voor op hun trouwfeest. Er werden volop korte filmpjes ingezonden, waarin de koppels op een creatieve manier uitlegden waarom zij het  ideale paar waren om het trouwpakket te winnen. Kaat en Niels wonnen de wedstrijd met dit leuke filmpje. Op het publieksevent zullen ze uitleggen waarom ze het belangrijk vinden stil te staan bij de sociale en ecologische gevolgen van grootschalige goudontginning.

Praktische info

  • Het event vindt plaats op zaterdag 26 april, tussen 14u en 17u op de Korenmarkt te Gent.
  • Contacteer Charlotte Christiaens, CATAPA vzw: charlotte.christiaens@catapa.be voor meer info.
  • De Fairtrade Trouwwedstrijd kadert in de GOUD:EERLIJK?-campagne van CATAPA, Netwerk Bewust Verbruiken en Ecolife, met de steun van VAIS en BTC/Fairtrade on Board. Die maakt de Vlaamse consument bewust van de impact van goudontginning in het Zuiden.
  • www.goudeerlijk.be

Pas voor fout goud

Goud wordt onder meer ontgonnen in Latijns-Amerika en Afrika, waar het gepaard gaat met grootschalige milieuvervuiling en schrijnende arbeidsomstandigheden. Bij mijnbouwprojecten wordt de giftige stof cyanide gebruikt. 0,1 gram ervan is al dodelijk is voor een mens. Fairtradegoud biedt een sociaal en ecologisch verantwoord alternatief voor de klassieke grootschalige goudontginning. Door Fairtradegoud te kopen, garandeer je dat mijnbouwers onder veiligere omstandigheden werken en een eerlijke prijs krijgen voor goud dat ze uit de grond halen. Tijdens het ontginningsproces is er meer aandacht voor het milieu en gelden er beperkingen op het gebruik van chemicaliën.

Fairtrade goud in België

Vandaag zijn er wereldwijd vijf kleinschalige artisanale goudmijnen gecertificeerd, alle vijf in Latijns Amerika. Vier andere zitten in de pijplijn, en ook de lancering van Fairtradegoud uit Afrika staat op de agenda. Sinds eind 2012 is Fairtrade goud beschikbaar op de Belgische markt. Je kan het momenteel kopen bij vier juweliers met een licentie. De hele keten, van mijn tot juwelier, wordt gecontroleerd. Zo ben je als consument zeker dat je gouden ring uit een Fairtrade gecertificeerde mijn afkomstig is.

Bekijk hieronder het campagnefilmpje Houd uw fout goud, en het filmpje dat Niels en Kaat instuurden.