Nieuw: huur spullen rechtstreeks bij de producent via Peerby

Nieuw: huur spullen rechtstreeks bij de producent via Peerby

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 16/05/2019
Je kent Peerby misschien al? Dat online platform zorgt ervoor dat je in alle eenvoud spullen kunt delen met Peerby-leden uit de buurt. De nieuwe service Peerby Pro laat toe om aanvullend spullen te huren bij de producent.

Van bezit naar gebruik

Peerby is een online deelplatform waarmee je in alle eenvoud producten deelt met elkaar. Je leert je buren op een leuke manier kennen en bespaart tegelijk geld, ruimte en grondstoffen.

Zowel de gebruiker als de producent haalt hier voordeel uit. De producenten worden beloond voor het maken van producten van topkwaliteit en de gebruikers moeten niet langer deze topproducten zelf aankopen maar kunnen ze gewoon huren

Sinds 15 mei biedt Peerby een nieuwe service aan, voorlopig enkel in Gent: 'Peerby Pro'. Via Peerby Pro verhuren producenten hun producten rechtstreeks aan gebruikers. Zo realiseren producenten en gebruikers samen de verandering van bezit naar gebruik. Want waarom een parasol kopen voor één zonnig feest als je ook schaduw kunt huren? Lieven D’Hont, oprichter Peerby België: "Peerby in België werd 6 jaar geleden gestart met het idee om met zijn allen samen minder te gaan kopen en meer goederen te gebruiken en te delen met elkaar. Dat loopt al enkele jaren goed en met Peerby Pro doen nu ook de producenten mee. Zowel de gebruiker als de producent haalt hier voordeel uit. De producenten worden beloond voor het maken van producten van topkwaliteit en de gebruikers moeten niet langer deze topproducten zelf aankopen maar kunnen ze gewoon huren via Peerby. Belangrijk is nu dat zoveel mogelijk Gentenaars deze producten huren via Peerby. Zo kunnen wij leren wat er beter kan aan dit project en hun op termijn een nog betere service aanbieden.”

Product as a service

Peerby Pro is een voorbeeld van ‘product as a service’. Zoals ook de elektrische deelsteps in het Brusselse straatbeeld dat zijn. Je betaalt enkel voor de tijd dat je een product gebruikt, de dienst, maar wordt geen eigenaar.

Volgens de ontwikkelaars van het platform Peerby kun je die manier van werken op heel wat producten toepassen. Het project Peerby Pro dat in Gent is gelanceerd, zal ertoe bijdragen dat de 'product als dienst' praktijk verder ingang vindt. Zo betaal je als gebruiker enkel voor het gebruik van het product en hoef je het zelf niet aan te kopen.

Eliet, Barbecook en Umbrosa zijn de eerste drie producenten die hun producten zullen aanbieden op de deelwebsite Peerby. Zij stellen een elektrische hakselaar, elektrische verticuteermachine, draagbare gasbarbecue, draagbare houtskoolbarbecue en een design parasol ter beschikking.

Het verschil met een gewoon verhuurbedrijf? Bij Peerby Pro blijft de producent eigenaar van het product. De gebruiker stockeert het product bij zich thuis tot de volgende huurder het komt halen. Door de kosten op die manier te delen, zakt de huurprijs.

Universiteit Gent denkt mee

De Universiteit Gent is een partner van het project. UGent onderzoekers leverden slimme trackers die informatie zullen verzamelen over hoe de producten gebruikt worden. Zo leert Peerby samen met de producenten bij over wat een product ‘deelbaar’ maakt.

 

voorbeeld Peerby Pro product: hakselaar