Met groen contract ontvang je niet alleen duurzame energie

Met groen contract ontvang je niet alleen duurzame energie

Marinus Nutma
geschreven door Marinus Nutmalaatst aangepast op 13/06/2018
Je hebt het beste voor met het milieu en kiest voor een energiecontract met groene stroom en groen gas. Om dit utopische beeld maar meteen minder te idealiseren; het gas en de stroom die je ontvangt kunnen zomaar een stuk minder groen zijn dan je denkt. Dit heeft alles te maken met de herkomst van de producten, maar vooral ook met het feit dat iedereen een mix ontvangt van de soorten stroom die door alle huishoudens in het land zijn afgesloten. Hoe zit dat en hoe kun je ervoor zorgen dat je toch nog een stuk duurzamer handelt? Dat lees je in dit artikel.
Duurzame energie
Duurzame energie

Groen is niet overal even groen
Het ‘groene’ gas is zeer waarschijnlijk CO2-gecompenseerd gas. Wat betekent dat het gas van een niet-duurzame bron komt, maar dat de uitstoot van CO2 die hierbij vrijgekomen is, wordt gecompenseerd. Dat wordt bijvoorbeeld gedaan door het plaatsen van gewassen. Gas komt namelijk nog steeds niet heel vaak van duurzame bronnen. Het is ook niet voor niets dat woningen uiteindelijk van het gas af moeten gaan, om volledig op stroom te draaien. Duurzame stroom komt vaak uit het buitenland, en is daarmee vaak alleen op papier groen. Dit heeft te maken met de Garanties van Oorsprong waar flink in wordt gehandeld. Niet alle groene stroom is hetzelfde. Let daarop bij het afsluiten van een energiecontract. In het artikel ‘Hoe weet je dat groene stroom echt groen is?’ kun meer lezen over Garanties van Oorsprong en het uitkiezen van een groene leverancier. En wil je weten hoe groen jouw stroom is? Doe dan de stroomcheck aan de hand van je EAN-code – deze kun je vinden op je energiefactuur.

Check activiteiten leverancier en herkomst energie
Niet alleen de manier waarop én waar de energie die jij ontvangt wordt opgewekt heeft invloed op de duurzaamheid daarvan. Wil je een leverancier die echt voor duurzaamheid staat? Dan moet je kiezen voor een leverancier die daadwerkelijk niets met fossiele brandstof te maken wil hebben. Dat betekent het niet aanbieden van andere contracten dan groene, voornamelijk contracten aanbieden met stroom die opgewekt is in ons eigen land én het zelf ook niet opwekken van fossiele brandstoffen of investeren in kerncentrales. Je kunt energieleveranciers vergelijken om energiecontracten te vinden met groene stroom. Vervolgens kun je zelf controleren hoe hoog de leverancier duurzaamheid in het vaandel heeft staan.

Mix uit stopcontact
Dan is het nu tijd voor de informatie die wellicht nieuw voor je is; de stroommix die je ontvangt uit het stopcontact. Dacht jij dat er uit jouw stopcontact precies komt wat jouw leverancier je biedt? Dan kom je bedrogen uit. Mocht je je hier niet van bewust zijn geweest, dan ben je waarschijnlijk niet de enige. Veel mensen denken dat ze ontvangen wat ze in hun contract hebben staan. Niets is (helaas voor de duurzaamheidfanaten) minder waar; elk huishouden in België ontvangt namelijk dezelfde stroom. Deze is niet enkel grijs of groen, maar het is een mix van alle stroomsoorten die mensen hebben afgesloten bij een leverancier. Hoe meer mensen met groene contracten, hoe groener de stroommix wordt.

Minder blijft altijd beter
Of je nou een contract hebt met groene energie of grijze, en of er nou een stroommix uit je stopcontact komt of niet… feit blijft dat het altijd nog beter is om minder te verbruiken. Minder stroom- en gasverbruik, zorgt voor een lagere behoefte en uiteindelijk minder opwek. Daarom blijft het belangrijk om te letten op hoe je omgaat met je energie. Zet temperaturen van kachels niet hoger dan nodig – of zelfs wat lager –, haal stekkers van apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact, laat lampen niet onnodig branden en zorg ervoor dat je deuren sluit als kachels branden. Dat zijn de kleinste en simpelste manieren om je energieverbruik te verlagen. Wil je het grootser aanpakken? Kijk dan naar manieren om je energieverbruik in huis te verminderen door isolatie.