Meld je kapotte toestel bij ‘Te Rap Kapot’

Meld je kapotte toestel bij ‘Te Rap Kapot’

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 15/03/2017
Heb je ook al een wasmachine, gsm, televisietoestel,... gehad dat al na een paar jaar kapot was? Test-Aankoop lanceerde eind november 2016 de website Terapkapot.be. Op deze website kan je een melding plaatsen als jouw toestel sneller kapot ging dan verwacht. Hiermee wil Test-Aankoop bouwen aan meer duurzame toestellen.

Een gsm die na twee jaar al het loodje legt, een wasmachine die na enkele jaren al hersteld moet worden, een televisietoestel dat het na twee jaar begeeft,... Toestellen gaan soms sneller kapot dan verwacht. Vaak wordt dan gezegd dat het  goedkoper is om een nieuw toestel aan te schaffen, dan om het kapotte te laten herstellen.

Te Rap Kapot

Consumentenorganisatie Test-Aankoop maakt het mogelijk om kapotte toestellen te melden. Op de website terapkapot.be kan je aangeven als jouw toestel het sneller begaf dan voorzien. Als Test-Aankoop vaak meldingen krijgt over hetzelfde product, neemt de organisatie contact op met de fabrikant. Hiermee willen ze fabrikanten aansporen om meer duurzame producten te maken, van betere kwaliteit en langere levensduur.

Hiermee wil Test-Aankoop fabrikanten aansporen om meer duurzame producten te maken, van betere kwaliteit en langere levensduur

4200 meldingen

Twee maanden na de lancering van Terapkapot.be, kreeg Test-Aankoop al bijna 4200 meldingen van kapotte toestellen. “Het meldpunt heeft op twee maanden tijd een zeer waardevolle bron van gegevens over talloze merken en modellen opgeleverd”, zegt Ivo Mechels, directeur van Test-Aankoop. Vooral smartphones, printers en wasmachines blijken niet naar behoren te werken volgens consumenten. Na verschillende meldingen te hebben gekregen over een fabricagefout van een wasmachine van Samsung (WF 1124 ZAC), nam Test-Aankoop contact op met de fabrikant. Deze engageert zich om de eigenaars van de machine te compenseren waar mogelijk. Volgens Test-Aankoop een stap in de richting naar duurzame toestellen.

Reparatie

Test-Aankoop vertelt dat van de 641 over kapotte smartphones, er in 427 gevallen een poging werd gedaan om deze te herstellen. Slechts in 10% van de gevallen, slaagde die herstelling ook. Er is dus nog werk aan de weg naar duurzame toestellen. Naast Test-Aankoop, wil ook Netwerk Bewust Verbruiken de repareerbeweging een duw in de rug geven, enerzijds de talrijke Repair Cafés in Vlaanderen en anderzijds de zelfstandige reparateurs. Als fabrikanten hun toestellen duurzamer ontwerpen gaan ze langer mee, en kunnen ze eenvoudiger gerepareerd worden. Zo ligt de weg naar een circulaire economie open en belanden er veel minder toestellen op de afvalberg.

Meld je kapot apparaat bij Terapkapot.be

Heb jij thuis ook een kapot apparaat liggen?

  • Meld het dan bij Terapkapot.be en bouw mee aan een weg naar meer duurzame producten. De ambitie van Test-Aankoop blijft wat ze altijd al is geweest: evolueren naar duurzamere en repareerbare toestellen, beter voor de consument en beter voor het milieu.
  • Ga langs bij een Repair Café in jouw buurt. Bekijk op Uit In Vlaanderen wanneer het volgende Repair Café in jouw buurt plaatsvindt.
  • Is het echt niet te repareren, dan is de verkoper vaak verplicht het apparaat terug te nemen. Vaak zijn er nog onderdelen die gebruikt kunnen worden voor herstel van andere apparaten. Ook blijft het belangrijk dat materialen die uit kostbare/schaarse grondstoffen zijn gemaakt niet zomaar in het containerpark terecht komen.
  • Heb je een toestel dat kapot is: zoek een van de RecyclePunten van Recupel op.