Maak van de Brown Out de warmste dag van het jaar

Maak van de Brown Out de warmste dag van het jaar

Barbara Janssens
geschreven door Barbara Janssenslaatst aangepast op 14/11/2014
Nog nooit stonden we zo dicht bij een grote stroompanne als vandaag. Bepaalde delen van het land kunnen enkele uren zonder stroom gezet worden (Brown Out) om een nationale stroompanne (Black Out) te voorkomen. Maar in elke crisis schuilt een kans. Want waarom zouden we enkele uren zonder tv, computer en internet niet gebruiken om met de buurt of de straat te verbroederen?
Earth hour - Shutterbugamar (Flickr cc by-nc-nd)

De overheid geeft een hele reeks tips om nu al energie te besparen. Met tips als 'Word de koning(in) van het eenpansgerecht' en 'Wees niet blij met stand-by' proberen ze individuele acties aan te moedigen. Op dezelfde webiste off/on hebben ze ook een checklist om je voor te bereiden op een stroomonderbreking. Hier wordt ook aangemoedigd om kwetsbare buren of familieleden te contacteren. En dat is misschien wel waar het meest om draait. Want je huis staat niet alleen. In de meeste gevallen woon je immers in een straat waar alle huizen worden afgeschakeld. Waarom zouden we dan niet van de gelegenheid gebruik maken om samen te delen in de donkere uren. Niet iedereen heeft een volledig kampeeruitrusting maar alle buren samen kunnen er zeker een feest van maken.

Waarom zouden we dan niet van de gelegenheid gebruik maken om samen te delen in de donkere uren. Niet iedereen heeft een volledig kampeeruitrusting maar alle buren samen kunnen er zeker een feest van maken.

Brown out? Warm in!

  • Check of jouw straat / wijk wordt afgesloten. Dit zal gebeuren tijdens de piekmomenten, dus tussen 17 en 20u. 
  • Maak afspraken met buren of wijkgenoten. Spreek een plaats af waar je naartoe kan bij een Brown Out. Heb je een klein pleintje in de buurt, een parking, een park of gewoon een straathoek?  Werk eventueel samen met een buurtcentrum of een wijkcommitee. Of ga gewoon langs bij je buren met een flyer. 
  • Leg je Warm In pakket klaar. Bij een feest horen stoelen en tafels, kaarsjes,  fakkels, een zaklamp of campinglicht... Misschien wel een vuurmand of een (camping)kookvuurtje voor soep en glühwein. Via de deelwebsite www.wijdelen.be kan je wellicht al één en ander verzamelen. 
  • Gaat het licht uit, trek dan de straat in. Ga langs bij je buren (de bel werkt misschien niet) en nodig hen uit om mee te doen. 
  • Zet je neer, babbel, speel muziek, drink soep, geniet...
  • Zin om mee te doen of extra ideeën? Laat het ons hieronder weten.