Leer duurzaam en mindful scheren met het klassieke scheermes

Leer duurzaam en mindful scheren met het klassieke scheermes

Sandra Roobaert
geschreven door Sandra Roobaertlaatst aangepast op 03/06/2018
We kunnen er niet omheen, de dagelijkse of regelmatige scheerbeurt van de gemiddelde man zorgt voor een hoop afval als die gebeurt met wegwerpscheermesjes. Het is ook nog eens behoorlijk duur op de lange termijn. Onze opa's deden het anders, die hadden nog een goeie ouwe scheerkwast en een vlijmscherp open vouwmes. Intussen lijken scheermessen alleen nog in horrorfilms thuis te horen, maar de kunst van deze zoveel duurzamere scheermethode kan je nog altijd leren.
workshop scheren monsieur léon
workshop scheren Monsieur Léon

Als je naar de reclame kijkt waarin spiegelgladde knapperds hypergesofisticeerde scheerkoppen met alsmaar meer mesjes aanprijzen zou je denken dat daar toch echt niets boven kan gaan. Heb je je een keer met een klassiek, goed geslepen scheermes geschoren, dan denk je daar  wel anders over. Met de productie van wegwerpscheermesjes is het niet anders dan met die van pakweg gsm's of andere elektronische toestellen. Industriële producten worden niet meer geproduceerd met de bedoeling zo degelijk mogelijk te zijn en dus een lange levensduur van het product en maximaal welzijn voor de consument te bieden. Als iets 'wegwerp' is, is het vooral de bedoeling dat het snel wordt vervangen. Daarom hebben wegwerpscheermesjes een matige scheerkwaliteit. Meestal worden ze heel snel bot en er is geen mogelijkheid om ze te scherpen, dus richting vuilnisbak.

Dan heeft het klassieke scheermes zo z'n voordelen. Met goed onderhoud gaat het een leven lang mee, het scheert keer op keer perfect glad en je hebt ook geen last van scheerbrand. Als je bovendien kiest voor scheerzeep en andere producten van goede kwaliteit kan je ook de bussen schuim en gel vermijden die de fabricanten van wegwerpmesjes je er graag bij leveren. Met een kleine investering van geld en tijd aan het begin betekent klassiek scheren alleen maar winst.

Bovendien geeft het een ander gevoel. Het vergt enige oefening en focus om aan te leren, maar wanneer je het onder de knie hebt, geeft het de voldoening van 'hé, ik kan dit' en wordt scheren een mindful ritueel.

 

Zin om je eraan te wagen? Dat kan in de workshops van Monsieur Léon. Je krijgt een portie theorie mee, maar vooral praktijk: je zet je eigen eerste stappen in het ambacht van het scheren! Je mag daarbij je eigen materiaal meebrengen als je dat hebt, maar er is een basisset beschikbaar voor elke deelnemer: een scheermes, kommetje en kwast, hangriem, scheercrème en spiegeltje. Waar je zelf voor zorgt is een badhanddoek. De scheermessen die in de workshop gebruikt worden zijn nieuw of tweedehands. De messen zijn gereinigd, grondig gescherpt en worden na elk gebruik ontsmet.

Kostprijs van de workshop is 60€, met 50% korting voor studenten/jongeren tot 21 jaar.

Volgende data van workshops vind je in de kalender van Villa VanZelf.