Laurence zette haar droom om in actie: Linked.Farm

Laurence zette haar droom om in actie: Linked.Farm

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 21/12/2017
Exact weten waar het eten op je bord vandaan komt? Het kan! Laurence startte met een enthousiast idee dat ondertussen uitgroeide tot Linked.Farm. Elke vrijdag levert ze lekker en lokale voeding aan de bewoners van Asse en omstreken, rechtstreeks van bij de boer tot op je bord.
© Linked.Farm

Verontwaardiging om zetten in actie

“Er kunnen heel wat dingen beter in ons huidig voedselsysteem. Vooral de kleine boeren vallen uit de boot, want ze kunnen het niet opnemen tegen de grote multinationals. Als we al deze kleine boeren kunnen laten samenwerken, staan ze veel sterker”, zegt Laurence, oprichtster van Linked.Farm. Laurence werkte voordien bij Disney, waar ze de kneepjes van het marketingvak leerde. Ze besloot een carrièreswitch te maken en richtte een Buurderij op (lokale voedseldienst van Boeren & Buren). “Zij verzamelen voeding van lokale boeren en verkopen die op een vast moment aan de buurt. Daar heb ik leren samenwerken met boeren en zo is langzaamaan het idee voor Linked.Farm gegroeid.”

Elke vrijdag levert Linked.Farm lekker en lokale voeding aan de bewoners van Asse en omstreken, rechtstreeks van bij de boer tot op je bord.

De geboorte van Linked.Farm

Linked.Farm wordt een coöperatieve (in omschakeling van een BVBA) die voedsel van bij de boer tot op je bord brengt. Oprichtster Laurence wil de voedselketen volledig transparant maken: “Door transparant te werken, weet je exact waar je voeding vandaan komt, hoeveel kilometers er zijn afgelegd, wat de ecologische voetafdruk is van die voeding, welke voedingswaarden het bevat, maar ook hoeveel de boer of producent eraan verdiend heeft.”

Ondertussen werkt Laurence met een 30-tal boeren samen en levert ze al meer dan een jaar elke vrijdag huis-aan-huis in Asse en omstreken. “Het rechtstreeks contact met zowel boeren als klanten werkt enorm stimulerend. We leren nog elke dag bij over de boerenstiel.” Laurence liet zich inspireren door de commons (o.a. door Michel Bauwens) die pleiten voor globaal gemeenschappelijke producten en diensten. “We hebben een open source systeem gecreëerd, daarin delen we kennis over logistiek, recepten met lokale producten,... We hopen zo ook andere doeners te inspireren en de korte voedselketen uit te breiden. Noëlla ging al van start in Aarschot met hetzelfde huis-aan-huisconcept onder de naam Boerentoer.”

De levensloop van een burgerinitiatief

“Het is een enorme leerschool geweest om mijn idee om te zetten in actie en je eigen zaak op te bouwen. Ik heb veel skills bijgeleerd en ondertussen doe ik een job die ik met veel passie kan uitvoeren. Dat is heel veel waard voor mij. Als je daarentegen louter kijkt naar het financiële aspect, dan zijn we er nog niet helemaal.”

Laurence haalt ook heel wat energie uit het ondernemen: "Ik krijg veel energie van een schouderklopje, een samenwerking die tot stand komt en van het feit dat ik een lekkere maaltijd op tafel kan toveren zonder naar de supermarkt te moeten gaan. We hebben nood aan duurzame initiatieven die ook in de tijd duurzaam zijn (economisch haalbaar) en niet te snel overboord gegooid worden. Alle duurzame initiatieven verdienen een grote pluim, we hebben ze broodnodig voor een betere wereld.”

Tips van Laurence om zelf jouw droom om te zetten in actie

  1. Start klein en test stap voor stap uit.
  2. Omring je met mensen die je kunnen steunen als het soms wat moeilijker wordt.
  3. Voorzie een financieel inkomen voor minstens 2 jaar als je er je job van wil maken. Ondernemen is een marathon en geen sprint.
  4. Spendeer veel tijd aan netwerken.
  5. Voorzie tijd voor jezelf want als je een passie hebt voor wat je doet, is dit vaak ten koste van de tijd met je gezin of de tijd om te sporten, te mediteren, …
  6. Probeer zeker ook met je lokale overheid contact op te nemen om steun te vragen. In veel gemeenten wordt participatie immers sterk gewaardeerd.

Ben jij een burger met een klimaatproject en zoek je een extra boost? Stel je hier kandidaat voor de 2e editie van de Burgerschool

De Burgerschool helpt je op weg

Netwerk Bewust Verbruiken en Bond Beter Leefmilieu organiseerden in het voorjaar van 2017 De Burgerschool. 23 klimaatpioniers uit Vlaams-Brabant werden gedurende 4 avonden begeleid in het versterken van hun klimaatproject. "Ik heb dankzij de Burgerschool vooral een nieuw netwerk opgebouwd. Ik leerde heel enthousiaste mensen kennen, dat gaf me een boost om het nog beter te doen.", zegt Laurence. In het voorjaar van 2018 organiseren Netwerk Bewust Verbruiken Bond Beter Leefmilieu een 2e editie van de Burgerschool. Ben jij een burger met een klimaatproject in Vlaams-Brabant en zoek je een extra boost? Stel je hier kandidaat voor de 2e editie van de Burgerschool.

Geïnteresseerd in Linked.Farm? Of wil je hen graag helpen? Surf dan naar www.linked.farm!

 

-De Burgerschool is een project van Netwerk Bewust Verbruiken en Bond Beter Leefmilieu, met steun van de provincie Vlaams-Brabant-