Laat Mei Plasticvrij viraal gaan! 10 redenen om mee te doen

Laat Mei Plasticvrij viraal gaan! 10 redenen om mee te doen

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 26/04/2021
Weer een jaar verder. Corona is er nog. Het afvalprobleem is er ook nog steeds. Laten we elkaar besmetten met gedragsverandering: plastic vermijden!

Een nieuwe lente, een nieuw geluid? Het coronavirus is er nog. Het afvalprobleem is er ook nog steeds. Gelukkig gaan ook de dappere Transformisten van Mei Plasticvrij door! Ze delen hun plannen voor 2021 en geven je 10 goede redenen om mee te doen.  

Viraal gaan

Want "als er één woord alles overheerste in het afgelopen jaar, was het wel ‘virus’. En dat is wat we willen voor dit jaar. Dat we viraal gaan. Dat we elkaar besmetten met onze gedragsverandering, mens per mens, gewoonte per gewoonte."

Duidelijk signaal  

"We blijven vinden dat wetgeving en bedrijven zich moeten aanpassen. Maar om dat te bereiken, is ons signaal hard nodig." 

Een signaal geven wérkt. "Neem vijf jaar geleden. Plastic tasjes in de winkels, wegwerpscheermesjes, shampoo in flacons...Vandaag is het normaal om rond te lopen met een drinkbus of je eigen herbruikbare koffiebeker. In supermarkten vind je shampoo bars en hervulrekken voor noten en ontbijtgranen. Kinderen tikken hun ouders op de vingers als ze iets in plastic kopen. Scholen hebben drinkfonteintjes. Het is cool geworden om je te scheren met een roestvrij stalen scheermesje, je tanden te poetsen met een bamboe tandenborstel en overal je herbruikbare tas mee te nemen. Om tweedehands kleding te kopen. Hoe meer mensen dit doen, hoe normaler het wordt." 

"Meer dan ooit zijn er plasticvrije alternatieven via ecowebshops of verpakkingsvrije winkels. Of we doen het gewoon weer op grootmoeders wijze: eigen tas meenemen, zoveel mogelijk los kopen, eigen on the go-verpakkingen meenemen."

10 redenen om mee te doen

Mei Plasticvrij roept je op om massaal selfies te posten met #meiplasticvrij en jouw persoonlijke aanpassing om plastic te vermijden: een selfie met je drinkbus, bamboe tandenborstel, een ijsje in een hoorntje in plaats van in een bakje, je menstruatiecup, je blok zeep, je wasbare luiers, je schotelvod, je zelfgemaakt broodbeleg ... 

Waarom? 

  1. Je wilt minder wegwerpplastic in de wereld
    Want plastics belanden op het stort, in de verbrandingsoven of als zwerfvuil in de natuur. (Onthou: ook gerecycleerd plastic wordt ooit afval). In de oceanen komt er elk jaar meer dan 8 miljoen ton plastic bij. Bovendien valt plastic uiteen in microplastics die de lucht, de bodem en het water verontreinigen. 
  2. Je draagt je steentje bij en dat maakt je blij! 
    Door meer plasticvrij te gaan, verjaag je je gevoel van machteloosheid: je doet iets aan het probleem. 
  3. Je doet het voor de volgende generaties 
    Wil jij door je (klein)kinderen herinnerd worden om de afval die je achterliet? Je wil toch dat zij kunnen genieten van de natuur? Of gezond zijn? 
  4. Je gezondheid vaart er wel bij 
    Plastic is niet alleen toxisch als het wordt geproduceerd, maar ook vaak wanneer we het gebruiken (het kan bv. lekken in onze voeding). Plastic mijden houdt je gezonder. 
  5. Je wilt dieren geen schade toebrengen 
    Vissen en andere zeedieren happen plastics op als voeding of stikken in grote stukken plastic. Filmpjes hierover zijn zo pijnlijk dat we liever wegkijken. Maar wat we niét zien, is nog erger: de microplastics die al tot in de zee- en rivierbodem zitten en in alle zeedieren en - vogels. 
  6. Je wilt niet dat de planeet nog langer afziet 
    We houden allemaal van de natuur. Er zorg voor dragen is dan toch het minste? 
  7. Wat jij koopt, heeft effect 
    Tien jaar geleden vond je nauwelijks bio, veggie of vergeten groenten in de supermarkt en kijk nu. Je koopgedrag geeft een signaal aan overheid en producenten dat ze werk moeten maken van een meer plasticvrije wereld. 
  8. Je spaart geld uit 
    Herbruikbare producten kopen is een investering, maar die heb je snel terugverdiend. Bovendien moet er minder van je belastinggeld worden gebruikt voor afvalophaling en -verwerking. Win-win. 
  9. Je wint tijd 
    Fabrikanten beloven ons tijdsbesparing als we hun producten kopen. Het tegendeel is waar. We laten ons wijsmaken dat we voor alles een ander product nodig hebben (een huidcrëme voor overdag en 's nachts, een crême voor +45j; schoonmaakproduct voor je ramen, je vloeren, je zetels; wasmiddel voor witte was en donkere was... en die producten zitten allemaal in plastic, terwijl een handvol eenvoudige natuurlijke middeltjes hetzelfde effect kunnen hebben) 
  10. Het vraagt niet veel moeite 
    Er is altijd iets dat jij kunt doen. Voortaan een boodschappentas mee. Kiezen voor een drinkfles en kraanwater. Je kleren minder vaak wassen. Start vandaag! 

 

In mei ontdek je welke aanstekelijke ambassadeurs klaar staan om Mei Plasticvrij 2021 tot een succes te maken en duiken we elke week in een nieuw plasticvrij thema! 

Ook gepost in: Maatschappij & Lifestyle