Kledingabonnement voor kinderen

Kledingabonnement voor kinderen

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 08/11/2016
Kinderen groeien snel uit hun kledij. Baby’s, peuters en kleuters hebben vaak nood aan nieuwe kleren. Daarom zijn er verschillende initiatieven die een kledingbibliotheek voor kinderen starten. Dan koop je geen kledij, maar huur je ze voor een bepaalde tijd. Zo bespaar je een grote som geld én hoef je minder te consumeren.

Happy Kiddo in Gent

In Gent kan je vanaf 1 oktober terecht bij Happy Kiddo voor een kledingabonnement voor kinderen. Je vindt er kinderkledij van 0 tot 3 jaar. Maandelijks betaal je een vast bedrag, waardoor je toegang krijgt tot het online aanbod. Elke maand kan je de outfits inruilen voor andere. Hoe gaat dit concreet in z'n werk?

  • Stap 1: Je kiest een box van 5, 10 of 15 kledingstukken per maand.
  • Stap 2: De kledingbox wordt bij jou thuis geleverd. Je maakt er gebruik van zolang je wil.
  • Stap 3: Zijn de kleertjes te klein of wil je graag wat afwisseling? Elk einde van de maand kan je kleertjes inwisselen.

Tale Me in Brussel

Collega Eva van Netwerk Bewust Verbruiken heeft al één jaar ervaring met Tale Me in Brussel. In deze kledingbib vind je kleding voor zwangere mama’s én de kleine spruit. Wanneer je beschikt over een abonnement, kan je een keuze maken uit de designercollecties die te vinden zijn op de website. Om de twee maanden kan je de kledij inwisselen.

Ik koos ervoor om naar een kledingbib te gaan omdat de aanschaf van nieuwe kleding tijdens de zwangerschap veel geld kost voor een heel korte periode

Eva maakte gebruik van het Brusselse Tale Me tijdens haar zwangerschap. “Ik koos ervoor om naar een kledingbib te gaan omdat de aanschaf van nieuwe kleding tijdens de zwangerschap veel geld kost voor een heel korte periode. Bovendien is de kwaliteit van de kleding heel goed. Je ziet niet dat het tweedehands is en keuze is enorm.” Bovendien vindt Eva het concept eenvoudig: “Je gaat naar de winkel van Tale Me en zoekt 3 kledingstukken uit (of 5, afhankelijk van jouw abonnement). Dat kan je één keer per maand doen. De kleding die je hebt gebruikt, lever je na een maand weer in.”

Het concept heeft volgens Eva veel voordelen. Het is toffe kledij, je hebt veel afwisseling en het is leuk om exemplaren uit te kiezen. Maar met een paar aspecten moet je ook rekening houden: “Je hebt toch altijd een voorraadje nodig. Je hebt voor kinderen veel kleren nodig per maand (want ze worden snel vuil). Anders blijf je wassen en dat is ook niet echt ecologisch.”

Givebox in Molenbeek

In Brussel kan je ook terecht bij de Givebox in Molenbeek. Tine startte een givebox voor kinderkledij in De Heyvaertwijk in Molenbeek. Het idee is eenvoudig: je koopt een herbruikbare stoffen tas voor één euro, en je kan die wekelijks komen vullen met kleertjes uit de kast. Elke woensdag is de kast helemaal klaar om mensen te ontvangen, om kleren te brengen of mee te nemen.

Duurzame babykleertjes

In dit artikel over babykleertjes vind je allerlei info over duurzame kledij. Met deze tips kan je een grote som geld besparen en hoef je geen nieuwe aankopen te doen. De mogelijkheden zijn eindeloos:  

  • Kijk wat je thuis nog liggen hebt, misschien kan je het herstellen of upcyclen.
  • Je kan babykleding leasen, lenen, delen, ruilen of tweedehands kopen.
  • Maak zelf kledij, of koop ze uit duurzame materialen.

 

Met de campagne My Fair Baby geeft Netwerk Bewust Verbruiken duurzame tips aan toekomstige en kersverse ouders. Op www.myfairbaby.be vind je tips rond geboortekaartjes, doopsuiker, verzorging, voeding, kleding, kamerinrichting, mobiliteit en speelgoed voor jouw kleine spruit. 

Ook gepost in: Genoeg