"Het is verbazend hoe rustgevend een huis met weinig spullen is"

"Het is verbazend hoe rustgevend een huis met weinig spullen is"

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 02/03/2017
Met de campagne Simplify Life zet Netwerk Bewust Verbruiken de voordelen van een eenvoudig en duurzaam leven in de kijker. Daarvoor gaan we op zoek naar wat eenvoudig leven betekent voor mensen. Magda Peeters richtte in Leuven mee het CEO op (Centrum voor Economische Ongehoorzaamheid), een plaats om na te denken over een meer duurzame, eenvoudige en sociale samenleving.
Netwerk Bewust Verbruiken
CC BY-NC Netwerk Bewust Verbruiken

Magda probeert duurzaam en minimalistisch te leven. Het motto 'Simplify Life' is haar dan ook helemaal op het lijf geschreven. “Voor mij is het een evidentie om eenvoudig te leven. Ik sta daar eigenlijk niet meer bij stil. Sinds tien jaar leef ik zonder auto, én koop ik enkel de spullen die ik echt nodig heb.”

Als ik iets koop, dan denk ik er eerst twee dagen over na. Zo doe ik geen impulsaankopen.

Minimalistisch leven is een nieuwe trend. Mensen proberen hun huis te ontspullen en te leven met enkel datgene wat ze echt nodig hebben. Ook Magda vindt zich hierin: “Ik bezit weinig spullen in mijn huis en doe minder aankopen. Als ik iets koop, dan denk ik er eerst twee dagen over na. Zo doe ik geen impulsaankopen. Ik raad mensen die dit willen proberen vooral aan om kamer per kamer leeg te maken. Het is verbazend hoe rustgevend een huis met weinig spullen is.” Magda koopt voedingswaren dag per dag aan. “Zo hoef ik bijna nooit iets weg te gooien omdat het bedorven is. Ik koop elke dag wat ik nodig heb.”

Eenvoudig leven

Magda is al vijf jaar medeorganisatrice van de Repair Cafés in Leuven. In een Repair Café kan je kapotte spullen laten herstellen, van kledij tot elektronische apparaten. “We gaan op verschillende locaties, zo bereiken we een breed publiek”, zegt Magda. Magda helpt ook met de organisatie van geefpleinen in Leuven. "De geefpleinen zijn een succesverhaal. Eind november is er een speelgoedgeefplein in een organisatie waar mensen in armoede het woord nemen. Het nieuws dat er een geefplein is, verspreidt zich altijd als een lopend vuurtje."

Magda merkt een stijging op van mensen die op zoek zijn naar een eenvoudiger leven. “Ik stel vast dat er meer en meer mensen enthousiast zijn over dit idee. Ik leef in een eenvoudige en duurzame omgeving. Maar het lijkt mij vaak moeilijk om die stap te zetten als je er niet dagelijks mee in aanraking komt. Mensen zitten vaak vast aan een huis, een job en een bepaalde levensstijl. Het vraagt veel moed om alles om te draaien. En we mogen vooral niet vergeten dat veel mensen noodgedwongen eenvoudig moeten leven."

Het CEO

Economische ongehoorzaamheid is nadenken over wie we willen zijn, waar we kopen, hoe we kopen, wat we doen en hoe we dat doen

Magda Peeters is medeoprichtster van CEO in Leuven, het Centrum voor Economische Ongehoorzaamheid. Het CEO is een plek waar mensen nadenken over een andere, meer sociale en duurzame samenleving en economie. "We willen de dingen anders en eenvoudiger doen dan ze nu zijn. Economische ongehoorzaamheid is voor ons nadenken over wie we willen zijn, waar we kopen, hoe we kopen, wat we doen en hoe we dat doen. Het gaat over hoe we overal en altijd worden beschouwd als consument. Over tomaten planten op je balkon of in je tuin. Je (klein)kind leren breien. Over nadenken over tijd, werk en zingeving. Over je eigenheid bewaren en hardop in vraag durven stellen", zegt Magda.

De dingen die in het CEO gebeuren zijn volgens Magda bottum-up initiatieven. "Met het CEO willen we verfrissend zijn. Mensen worden overal gezien als consumenten, zelfs in hun vrije tijd. Wij bieden een inspirerende plek aan waar deelnemers zelf het voortouw nemen. Zo organiseerden we reeds enkele evenementen: zelf je eigen bier brouwen, je huis inrichten met recyclagematerialen, onder begeleiding van een econoom het boek van Bregman lezen,..."