"Het is na 40 dagen een gewoonte geworden"

"Het is na 40 dagen een gewoonte geworden"

Dagen Zonder Vlees Dagen Zonder Vlees
geschreven door Dagen Zonder Vlees Dagen Zonder Vleeslaatst aangepast op 18/04/2017
Dagen Zonder Vlees 2017 zit er weer op. Doorheen de jaren schreven al 113.900 Belgen zich online in voor Dagen Zonder Vlees. “We zijn heel blij dat zoveel mensen elk jaar die stap met ons willen zetten. Door een korte periode wat meer vegetarisch te eten blijven wijzelf en veel deelnemers ook na de campagne dagen zonder vlees of vis inlassen", zegt het Dagen Zonder Vlees-team.
© Ans Brys

Veel mensen deden ook mee zonder zich online in te schrijven en een veelvoud daarvan kent dankzij Dagen Zonder Vlees (DZV) de impact van vlees- en visconsumptie op het klimaat. “Dat duurzaamheid een gespreksonderwerp blijft, is voor ons als burgerinitiatief misschien wel het belangrijkste. Bewustwording is de eerste stap, een ecologische keuze zoals wat minder vlees eten is een volgende stap”, zeggen de organisatoren van DZV. “We zijn heel blij dat zoveel mensen elk jaar die stap met ons willen zetten. Door een korte periode wat meer vegetarisch te eten blijven wijzelf en veel deelnemers ook na de campagne dagen zonder vlees of vis inlassen”.

Dat duurzaamheid een gespreksonderwerp blijft, is voor ons als burgerinitiatief misschien wel het belangrijkste

Veggie? Mag kip of vis dan?

Ook boegbeeld Steffi Vertriest (njam!) ervoer de afgelopen periode als inspirerend: “Ik heb zeker niet het gevoel dat ik iets gemist heb tijdens mijn Dagen Zonder Vlees en voel me minstens even fit als voordien. Ik denk dat ik vanaf nu nóg vaker voor de vegetarische maaltijd zal kiezen dan vroeger.” Sam De Bruyn (Qmusic) ontdekte dat op restaurant gaan in steden gemakkelijker was dan in dorpen: “Ik kreeg geregeld de vraag of ze me dan wel vis of kip mochten serveren. Thuis ga ik in elk geval met nog meer goesting vegetarisch blijven eten”, zegt hij.

Minder verpakkingen rond voedsel

Mensen die nog meer wilden besparen op hun ecologische voetafdruk vonden vier extra uitdagingen in meer seizoensgroenten, minder voedselverspilling, meer plantaardig eten en minder verpakkingen. Voor die laatste uitdaging gaf DZV aan de deelnemers zakjes van biokatoen om groenten en fruit gemakkelijk mee te nemen tijdens de boodschappen. MNM-presentatrice Karolien Debecker haalde haar brooddoos en drinkfles boven en nam zelf zakjes mee naar de winkel. “Met een paar kleine veranderingen heb ik geld uitgespaard én pakken plastiek uit de oceaan gehouden. Het is na 40 dagen ook een gewoonte geworden”, zegt ze.

Samen voor een duurzame gedragsverandering

De organisatie is bijzonder tevreden met de positieve reacties van deelnemers en de acties van groepen. “We zorgden dit jaar voor een nog grotere golf van inspiratie, bewustwording en debat rond ecologie in heel België. We willen iedereen die meedeed heel erg bedanken, want allemaal samen creëren we een duurzame gedragsverandering”, klinkt het.

- Meer info op Dagen Zonder Vlees

© Ans Brys