Het meest duurzame toeristisch bedrijf

Met het project ‘Onze circulaire toekomst’ brengt Bond Beter Leefmilieu vernieuwende initiatieven rond de circulaire economie in België onder de aandacht. Een jury selecteerde 10 voorlopers die tonen wat er in de praktijk al wordt gerealiseerd. Onder de laureaten: Kasteelhoeve Wange.
Kasteelhoeve Wange

Het is begin juni en uit de heuvels in het golvende Hageland weerklinkt het knallen van champagneflessen. De schuimwijn is een streekproduct, want Philip Van Kelst, grondlegger en bezieler van Kasteelhoeve Wange, is bewust bezig met duurzaamheid. Hij heeft net de Internationale Groene Sleutel Award 2016 in ontvangst genomen. Zijn gastenverblijf en seminariecentrum in Landen wordt onderscheiden voor een coherent beleid op het gebied van waterbesparing en het verminderen van de ecologische voetafdruk.

De internationale jury was heel tevreden met de ambitie om de kasteelhoeve 100% CO2-neutraal uit te baten. “Kasteelhoeve Wange is door haar inspanningen en voortrekkersrol een excellent voorbeeld voor de globale toeristische sector”, aldus het oordeel. Een hoopgevend signaal. Want, zo stelt Philip, “Als wij dit kunnen realiseren met onze beperkte middelen, ligt dat binnen het bereik van iedereen.”

Benieuwd naar de realisaties, gaan we op ontdekking op het domein tussen de hectaren boomgaarden en akkers.

Als wij dit kunnen realiseren met onze beperkte middelen, ligt dat binnen het bereik van iedereen

Wat meteen opvalt zijn de zonnepanelen die het volledige dak van de imposante rijhal bedekken. Ze leveren voldoende energie voor de elektriciteitsbehoefte.

We zien ook twee vijvers rond de hoeve. Die blijken niet enkel mooi en verfrissend in de zomer. De zwemvijver vangt het regenwater op dat kan gebruikt worden voor de toiletten. Japanse irissen zorgen voor het zuiveren van het water. Ook het afvalwater wordt op een volledig natuurlijke manier gezuiverd. Het resultaat is zo proper dat het gewoon weer in de Kleine Gete kan stromen.
“Het draait erom als ondernemer elke keer opnieuw consequente keuzes te maken voor het milieu en onze gezondheid en het kortetermijndenken op economisch vlak los te laten.”

In de rijhal treffen we de de grote verwarmingsinstallatie aan. Werkt op lokale houtsnippers, zo blijkt. Van een leverancier 5 kilometer verder. De keten moet nog korter, moet Philip gedacht hebben, want op termijn wil hij zelf zorgen voor de productie van de brandstof.

De circulaire gedacht komt ook terug in het voedsel dat wordt aangeboden aan de bezoeker. Op de Kasteelhoeve zijn er bijen, runderen, appelbomen, een grote groententuin. Honing, rundsvlees zijn allemaal van onze ‘terroir’. Zoveel mogelijk zelf produceren en verwerken, is het uitgangspunt.  En indien mogelijk, het afval recycleren. Kan het niet zelf geproduceerd worden? Dan wordt er enkel gewerkt met met plaatselijke leveranciers en streekproducten, liefst bio.

Wanneer we Philip proficiat wensen met de bekroning van zijn werk, haalt hij misschien wel het belangrijkste besluit aan: “Dit is teamwork. De kasteelhoeve kan voorgaande niet alleen.”
De duurzame missie wordt samen met anderen gerealiseerd. “Wij kennen zelf niets van koeien of bijen of appelbomen. Anderen zorgen daarvoor. De koeien grazen op onze weiden, wij serveren het rundsvlees. De appelbomen worden onderhouden en gesnoeid zodat wij het heerlijke sap kunnen schenken. De bijen in de kasten onder de berken worden verzorgd een imker zodat wij de heerlijke lentehoning bij de thee kunnen aanbieden.”