Het ABC van de Circulaire Economie

Het ABC van de Circulaire Economie

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 28/01/2021
Leestip, dit handig en prachtig vormgegeven boek

Leestip: het “Handboek voor de Circulaire Economie” van Isabelle Vanhoutte, een handig en prachtig vormgegeven boek voor iedereen die nieuwsgierig is naar duurzaam ondernemen en leven. Het boek bevat een pak nuttige referenties aan organisaties en praktijken in België en Nederland.

Circulaire is overal

Vind je de term “circulaire economie” nog vaag klinken? Eigenlijk zie je die circulaire economie overal om je heen ontstaan. We hebben het over gereedschapsbibliotheken waar je een boormachine leent zodat je er geen hoeft te kopen, modulaire smartphones waarvan je kapotte onderdelen kunt vervangen, het recupereren van bouwmaterialen, het upcyclen van kleren. Heel wat circulaire toepassingen zijn succesvol, je zou ze op meer plaatsen en in meer domeinen van de samenleving kunnen introduceren. Er zit niet alleen potentieel in het upcyclen van textiel maar ook van meubels, speelgoed en servies. De volgende generatie ontwikkelaars van elektronica kan resoluut kiezen voor modulaire toestellen, de nieuwe lading creatieve architecten bouwt een woning zodanig dat je ze kunt uitbreiden en verkleinen zonder afval te genereren.

Inspiratie

Misschien doe al aan autodelen en wil je weten wat je nog meer kan delen? Dit boek biedt heel wat inspiratie. Het maakt je bijvoorbeeld wegwijs in nieuwigheden zoals abonnementensystemen voor matrassen, wasmachines en feestkledij. De rode draad is: je koopt een service, geen product. De aanbieders van de service zijn gebaat bij een duurzaam productontwerp, zij blijven immers eigenaar van het product en ze zijn verantwoordelijk voor schade en slijtage.

Transparantie

Transparantie is een sleutelbegrip in de circulaire economie. Als we willen dat een product lang meegaat, dan moeten we weten hoe je het moet onderhouden, hoe je het kunt repareren, welke onderdelen je kunt vervangen … Spullen, van kleren tot broodroosters, kunnen een (online) identiteitskaart meekrijgen waarop de gebruikte materialen en afmetingen vermeld staan. Een 3D-printer in een fablab maakt dat plaatje helemaal af: in een circulaire economie kan iedereen wisselstukken printen.

Meer lezen

Hier vind je tips van Isabelle Vanhoutte, auteur van het 'Handboek voor de Circulaire Economie - Een ABC' voor wie duurzaam wil leven en werken.

Hier bestellen

Je kunt het boek bestellen via www.henrilejeune.com.