Growfunding voor MAAKbar in Leuven

Growfunding voor MAAKbar in Leuven

Bond Beter Leefmilieu
geschreven door Bond Beter Leefmilieulaatst aangepast op 11/03/2019
Bond Beter Leefmilieu ging Magda Peeters interviewen over de MAAKbar in Leuven, die officieel opent op 1 april 2019. De MAAKbar zet in op spullen delen, upcyclen en herstellen in plaats van weg te gooien.

Spullen kopen die snel kapot gaan. Om daarna weer nieuwe spullen in te slaan. Ondertussen groeit de afvalberg. "Heel veel mensen willen het anders”, zegt Magda Peeters. Dat motiveert haar om haar schouders onder circulaire projecten te zetten bij Maakbaar Leuven. Maar ze noemt zichzelf liever niet de coördinator of trekker van de MAAKbar. "De MAAKbar werkt niet met een strak plan. Zolang de ideeën van vrijwilligers binnen de krijtlijnen van de hersteleconomie vallen, mogen mensen experimenteren.” 

De MAAKbar zet in op spullen delen, upcyclen en herstellen in plaats van weg te gooien

Hoe is Maakbaar Leuven gestart?

“Toen ik stopte op mijn vorige job was ik al zes jaar actief in een Repair Café. Mijn ervaring om subsidiedossiers te schrijven besliste ik te gebruiken om het repareren een boost te geven. Ik bezocht heel wat organisaties om inspiratie op te doen. En ik verzamelde mensen die interesse hadden om mee te werken. Uiteindelijk vonden we financiering om twee jaar te experimenteren. Vanaf volgend jaar hopen we fondsen te krijgen om onze werking structureel verder te zetten.”

Creëer je het meeste impact door met burgers aan de slag te gaan?

“Maakbaar Leuven werkt in Leuven met organisaties binnen de sociale en reguliere economie, professionals en vrijwilligers. We ontwikkelden een charter waarin alle partners zich engageren om de krachten te bundelen en zo de hersteleconomie mogelijk te maken. Met dat netwerk blijven we elkaar stimuleren om verder na te denken en te werken rond circulaire economie. De burger mag nooit vergeten worden in dat proces. Circulaire economie is een heel abstract begrip maar het leuke eraan is dat je het heel concreet kan vertalen.”

Jullie nemen verschillende initiatieven zoals het ontwikkelen van een charter, een repair marathon en onlangs startten jullie een crowdfundingcampagne voor de lancering van jullie MAAKbar. Wordt de repareerbeweging in Leuven steeds groter?

“We willen zoveel mogelijk mensen betrekken en je merkt dat de bal aan het rollen gaat. De crowdfundingcampagne slaat aan. We zitten nu boven de helft van ons streefbedrag. We hebben al heel wat nieuwsgierigen over de vloer gekregen. Klusbib Mechelen kwam langs en bracht gereedschap mee voor de gereedschapsbibliotheek. Zaterdag 17 maart 2019 organiseren we een Repair Marathon. Op dat moment zullen weer meer mensen betrokken raken, omdat ze een abonnement nemen op de gereedschapsbib, vrijwilliger of ambassadeur worden,..."

"Er blijven leuke ideeën bij komen. De MAAKbar zal fungeren als een plantenasiel. We versieren de ruimte met planten die we krijgen. Bezoekers mogen die planten meenemen naar huis. Iemand kwam met het idee aanzetten om ook een wenskaartjesasiel op te richten, waar je ongebruikte wenskaarten kunt doneren. Er duiken vrijwilligers op die broodpudding maken met oud brood dat ze inzamelen bij bakkers. Weer anderen organiseren laagdrempelige workshops om gezonde vegetarische salad bowls te maken. Zo werkt de MAAKbar: neem maar initiatief, het is ook jouw ruimte.”

Wat zijn je dromen als je het streefbedrag van de crowdfunding bereikt? Wat wil je nog meer bereiken?

“Dat het een ontmoetingsplaats wordt in Leuven waar mensen met dezelfde ideeën, dromen of talenten dat kwijt kunnen op die plaats! Als we nog een stap verder gaan, dan zouden we ook graag inclusief werken. Momenteel zijn we in onderhandeling om voor de gereedschapsbib een uitpas te voorzien zodat mensen met een laag inkomen aan een sociaal tarief kunnen ontlenen."

"Daarnaast hopen we ook ondernemers actief te betrekken. We dromen ervan om van de Tiensestraat een Repairstraat te maken. Toen we ons pand zochten hebben we al met een paar ondernemers uit de buurt samengezeten. Er zitten al heel wat mensen die maken in de straat en de straat kan alleen winnen bij een uniek karakter.”

Benieuwd naar de andere projecten die het crowdfundingplatform Growfunding gebruiken om op een duurzame manier hun project te financieren? Je vindt ze op growfunding.be.

Ook gepost in: Repareren