#Fixitselfie: laat zien wat jij repareert

#Fixitselfie: laat zien wat jij repareert

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 29/05/2015
Repair Café Vlaanderen vindt dat reparatiekennis niet verloren mag gaan en dat de EU actie moet ondernemen voor meer herstelbare producten. Vind jij dat ook? Maak van een #Fixitselfie en laat zien wat jij repareert!
Repair Café #Fixitselfie
Caroline hielp deze dame met de herstelling. Dit krukje wankelt niet meer!

Europese Week voor Duurzame Ontwikkeling

De eerste editie van de Europese Week voor Duurzame Ontwikkeling (30 mei – 6 juni) staat voor de deur. Ook jij kan meedoen! Deel via Twitter of Facebook een foto van een voorwerp dat jij het afgelopen jaar – in een Repair Café of gewoon thuis – hebt gerepareerd. Met jouw ‘#fixitselfie’ maak je bovendien kans op een gratis Pro Tech toolkit van iFixit.

Reparatiekennis verdwijnt

Repair Café Vlaanderen zet zich in om repareren terug te brengen in het dagelijks leven. Want door meer te repareren in plaats van weg te gooien, creëren we minder afval, bevorderen we duurzaam gebruik van kostbare grondstoffen en dragen we bij aan energiebesparing en CO2-reductie. Helaas is repareren vaak niet evident. Nieuwe spullen die we in de winkel kopen, zijn vaak niet makkelijk herstelbaar; ze zijn gemaakt om maar een paar jaar mee te gaan en daarna te worden vervangen. Ook zijn nieuwe producten vaak zo goedkoop, dat veel professionele reparateurs het hoofd niet meer boven water kunnen houden. Zo verdwijnt reparatiekennis uit de samenleving.

Dat moet anders! Daarom vragen wij, samen met een aantal andere organisaties, bij de Europese Unie aandacht voor het belang van repareerbare producten. En van behoud van reparatiekennis in de buurt. Jij kan ons daarbij helpen!

Deel jouw #Fixitselfie

* maak een foto van een voorwerp dat jij het voorbije jaar hebt gerepareerd – of laten repareren in een Repair Café
* zet deze foto, met de hashtag #fixitselfie, op Facebook en/of Twitter
* wij verzamelen al deze foto’s op Storify
* en maken Europese beleidsmakers hierop attent tijdens de European Sustainable Development Week

Als je jouw foto vóór 8 juni uploadt, maak je kans op een gratis toolkit van iFixit. Uit alle inzendingen wordt één willekeurige winnaar getrokken.

Pleidooi voor meer duurzame en repareerbare spullen

Repair Café International en haar Europese medestanders zetten zich in om de levensduur van voorwerpen te verlengen en repareren te bevorderen. Lees dan onze gezamenlijke mission statement en bezoek de website Make Resources Count. Spullen moeten duurzaam en herstelbaar zijn; reparatie door een professional moet betaalbaar zijn en informatie over repareren en onderhoud voor iedereen beschikbaar. Dat is goed voor het milieu, de economie én de samenleving als geheel.

Herstel je kapotte spullen op het Repair Café

Maar intussentijd ben je nog altijd welkom op één van de vele Repair Cafés overal te lande, zowel als bezoeker met kapotte spullen of als vrijwillige reparateur. Check de agenda en volg ons op facebook.  Zin om mee te helpen op een Repair Café in jouw buurt? Laat het ons weten via info@repaircafe.be