Escaperoom Re-Connect

Escaperoom Re-Connect

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 22/07/2021
Wil je al lang een escaperoom doen, maar kwam je er nog niet toe? Verzot op je smartphone, maar weet je niet wat erin zit?

Wilde je altijd al een escaperoom doen, maar kwam je er nog niet toe? Verzot op je smartphone, maar weet je niet wat erin zit? Doe dan mee met de gratis escaperoom Re-Connect met een groep van 4 tot 24 personen. Maak indruk op je vrienden door hen te snel af te zijn, los leuke puzzels en raadsels op en vind om ter eerst de tips om jezelf te bevrijden. 

Praktisch

Wat?

 • Een spannende escaperoom over de impact van onze elektronica op mens en milieu
 • Aan de hand van creatieve puzzels en raadsels zoek je jezelf een weg uit de kamer 
 • Onderweg ontdek je hoe je jouw elektronicagebruik kunt verduurzamen, welke mineralen er in jouw smartphone zitten en waar die ontgonnen worden, wat dat met milieu en bos te maken heeft 

Voor wie?

 • Groepjes vrienden of families, jong en ouder, die graag meer willen weten over de impact van elektronica op mens en milieu 

Waar? 

 • Je vindt de escaperoom in BROEI, Geraard de Duivelstraat 1 in Gent (foto onder), dé hotspot van de Gentse jeugd
 • In BROEI kun je ook lekker chillen en duizend-en-één andere activiteiten ontdekken 

Wanneer?

 • Van 13 augustus tot 12 september 2021

Hoe deelnemen?

 • Meld je vooraf aan via deze link
 • Kies een datum en een tijdsslot en vermeld met hoeveel je zal deelnemen 
 • In totaal zijn er 3 escaperooms beschikbaar. In elke room speel je met min. 4 en max. 8 personen. In totaal kan je dus met groepen van 4 tot max. 24 personen deelnemen 
 • Heb je vragen of wil je verder op de hoogte gehouden worden? Stuur even een mailtje naar re-connect@bosplus.be

En verder ... 

 • In de marge van de escaperoom verzamelen de organisatoren smartphones die niet meer in gebruik zijn. Heb jij er zo eentje liggen? Breng maar mee! 

Waarom?

Waarom dit project? De gemiddelde smartphone doet 2,5 jaar dienst. De helft van de jongeren voelt zich verslaafd aan zijn smartphone. Die smartphone zit bovendien vol materialen waarvoor mijnbouw nodig is. Verontrustende cijfers, want mijnbouw is één van de 4 grootste drijvers van ontbossing. (Daarover lees je meer op de site van BOS+.)

De toeleveringsketen van onze elektronica zorgt daarnaast ook voor heel wat andere milieu- en sociale problemen. In een smartphone zitten zo’n 62 metalen verwerkt. Verschillende daarvan worden ontgonnen in kwetsbare gebieden, met zware gevolgen voor mens en milieu: vervuiling door chemische stoffen en zware metalen, ontbossing, verlies van landbouwgrond en biodiversiteit, schending van mensenrechten en criminalisering. De ICT-sector veroorzaakt daarnaast bijna 4% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

Credits

De escaperoom is een initiatief van BOS+, Catapa en De Transformisten.
Voor het ontwikkelen van de escaperoom worden de partners ondersteund door #ANTcollectief

Ook gepost in: Maatschappij & Lifestyle