7 tips voor een duurzame boodschappenmand

Wanneer eet je duurzaam? Als je voeding een minimale impact heeft op het milieu en het klimaat. Als het een beperkte input aan (fossiele) energie vraagt, en de producent er een correcte vergoeding voor krijgt. Hoe je daarvoor kan zorgen? Door slim te kopen, en te koken. Onderstaande tips zetten je op weg.

1. Kies lokale seizoensproducten

Ons artikel over seizoenskalenders vertelt waar en wanneer je seizoensproducten en - vis vindt.

2. Koop rechtstreeks bij de boer

Dat vermindert het aantal voedselkilometers en verpakkingsafval. Op www.rechtvanbijdeboer.be en op www.fermweb.be vind je een lijst van hoevewinkels en andere verkooppunten. Je kan ook een groente- en fruitabonnement nemen. De voornaamste aanbieders van zulke pakketten vind je op www.velt.be. Je kan je ook aansluiten bij een Voedselteam of een zelfoogstboerderij.

Rechtstreeks bij de boer kopen vermindert het aantal voedselkilometers en het verpakkingsafval. Je kan ook een groente- en fruitabonnement nemen.

3. Eet bio producten

Zo voorkom je voor dat er pesticiden in onze omgeving en op ons voedsel terechtkomen. Op www.bioforum.be kom je alle landbouwmethodes en voordelen te weten. www.biodichtbijhuis.be toont alle biowinkels, -markten en -boeren in je buurt.

4. Ga voor fair trade

Je bezorgt de producenten in het Zuiden een eerlijke prijs, waardoor  ze niet de speelbal worden van opkopers die hun koffie, suiker en cacao tegen wispelturige en te lage ‘wereldmarktprijzen’ kopen. Je herkent fairtradeproducten aan het Fairtrade label.

5. Eet (regelmatig) vegetarisch

Dieren hebben bergen plantaardig voedsel nodig dat ze omzetten in vlees, melk en eieren. Gemiddeld zijn er maar liefst 7 gram plantaardige eiwitten nodig voor 1 gram vlees. Voor de teelt van ingrediënten voor veevoeder (soja, maïs, tapioca ...) wordt massaal tropisch woud gekapt. Meer goede redenen én lekkere recepten vind je op www.evavzw.be.

6. Kook energiezuinig

Pas je kooktechnieken aan zodat je minder voedingsstoffen wegspoelt of stukkookt, en dus minder energie verbruikt. Schrob je aardappelen en wortelen schoon in plaats van ze te schillen. Stoom of stoof je groenten in plaats van ze te koken: het gaat sneller en je verliest minder vitaminen en mineralen. Doe meer met je restjes.

7. Meten is weten

Hoeveel hectare van deze planeet gebruik jij met jouw eetgewoonten? Beantwoord 15 eenvoudige vragen op www.voedselvoetafdruk.be en je kent meteen je impact. Je krijgt er ook nog meer tips om je afdruk te verkleinen tot de 2,1 ha die per wereldbewoner beschikbaar is.