Doe mee met Fashion Revolution Week

Doe mee met Fashion Revolution Week

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 27/02/2018
Fashion Revolution is een wereldwijde beweging voor een meer eerlijke, veilige, milieuvriendelijke en transparante mode-industrie. Tijdens de week van 23 tot 29 april roept de beweging burgers op om hun boodschap mee te verspreiden. Vraag aan bedrijven #whomademyclothes en kom te weten waar en onder welke omstandigheden onze kleren worden gemaakt.
www.fashionrevolution.org © Fashion Revolution

Vijf jaar geleden, op 24 april 2013, stortte de Rana Plana-fabriek in Bangladesh in. 1138 kledingarbeiders, hoofdzakelijk jonge vrouwen, lieten die dag het leven en 2500 arbeiders raakten gewond. In deze fabriek werd kledij gemaakt voor onder andere Primark, Mango en Benetton. Deze gebeurtenis is de vierde grootste industriële ramp in de geschiedenis. Die dag is Fashion Revolution geboren. Dit is een wereldwijde beweging van mensen die verontwaardigd zijn over de omstandigheden waaronder hun kleren worden gemaakt. 

Vraag aan bedrijven #whomademyclothes en kom te weten waar en onder welke omstandigheden onze kleren worden gemaakt

Fashion Revolution

Zo'n 75 miljoen mensen werken in de mode- en textielindustrie. Ongeveer 80% daarvan zijn vrouwen. Velen zijn het slachtoffer van uitbuiting, verbaal en fysiek misbruik, onveilige werkomstandigheden en een laag loon. Dit zijn de mensen die onze kleren maken. Fashion Revolution wil deze problemen onder de aandacht brengen en streeft zo naar een betere toekomst voor de kledingindustrie.

Ondertussen leeft de Fashion Revolution-beweging in meer dan 100 landen en bereikt het miljoenen mensen. Maar er is nog een lange weg af te leggen om onze kleren op een eerlijke manier te laten maken in goede werkomstandigheden voor de arbeiders.

Kracht van de consument

De stem van de consument is krachtig. De bekende quote van Anna Lappé kan niet ontkend worden: "Every time you spend money, you're casting a vote for the kind of world you want." De vragen, de mening en het shopgedrag van de consument zijn krachtige instrumenten om de mode-industrie te veranderen.  Elk jaar roept Fashion Revolution op om mee te doen aan de Fashion Revolution Week. In die week vragen consumenten massaal aan de producenten door wie hun kleren gemaakt zijn en onder welke omstandigheden. De hashtag #whomademyclothes gaat ook dit jaar weer de wereld rond.

Sinds de start van Fashion Revolution hebben heel wat consumenten hun stem laten horen. En het werkt. Bedrijven beginnen te luisteren naar de consument. Meer merken beginnen transparanter te communiceren over de plaats en werkomstandigheden waar hun kledij wordt gemaakt. Meer bedrijven maken hun fabrieken veiliger voor de arbeiders. Maar er is nog veel werk.

Wat kan jij doen tijdens Fashion Revolution Week (23-29 april)

Lees hier wat jij allemaal kan doen tijdens Fashion Revolution Week:

Doe mee aan de Fashion Revolution van 23 tot 29 april en vraag jouw favoriete kledingmerk #whomademyclothes?

 1. Stel een vraag aan de producent (5 minuten)
  Dit is de snelste en eenvoudigste manier om mee te doen. Neem een foto van jouw kledingstuk tijdens de Fashion Revolution Week en vraag het merk #whomademyclothes? Vergeet niet om het label van het merk duidelijk in de foto te brengen en het merk te taggen op sociale media.
 2. Schrijf een brief naar het merk (10 minuten)
  Schrijf jouw favoriete merk aan en vraag #whomademyclothes? Een voorbeeldbrief vind je hier. 
 3. Schrijf een brief naar een beleidsmaker (10 minuten)
  Overheden kunnen een impact hebben op de arbeidsomstandigheden van kledingarbeiders. Wetgevers bepalen minimumlonen, eisen arbeidsomstandigheden en creëren wetten om het klimaat en de arbeiders te beschermen. Schrijf een bepaalde politicus aan en gebruik jouw stem voor verandering. Hier vind je meer informatie over hoe je dit kan doen: 1) Vind een beleidsmaker, 2) Zoek de contactgegevens op, 3) Schrijf de brief of gebruik de voorbeeldbrief, 4) Verzend jouw brief en 5) Deel het antwoord van de beleidsmaker.
 4. Organiseer een event
  Organiseer een event in jouw jeugdbeweging, school, organisatie, gemeente,... om mensen bewust te maken van de Fashion Revolution. Laat je hier inspireren.

 

Lees hier 'How to be a fashion revolutionary' of ontdek alles over Fashion Revolution Week op www.fashionrevolution.org.

www.fashionrevolution.org © Fashion Revolution