Dit topmodel heeft een boodschap voor jou

De tentoonstelling No Design to Waste! Out to sea? in het Gentse Design museum kaart het gigantische probleem van 'the Plastic Soup' aan. Met The Plastic Garbage Project toont ze hoe designers plastic afval in de oceanen kunnen recycleren en upcycleren. Topmodel Delfine Bafort roept via een video op om mee te doen aan een publieksactie, en gaat hiervoor letterlijk uit de kleren.
This top model has a topless message for you!
This top model has a topless message for you!

Onze oceanen zijn onbehoorlijk gevuld met tonnen ‘plastic garbage’. Daar lijkt voorlopig geen eind aan te komen, integendeel. De tentoonstelling ‘Out to Sea? The Plastic Garbage Project’ van het Museum für Gestaltung Zürich, ontleedt de diverse componenten van deze weinig smakelijke plasticsoep. De bezoeker wordt meteen geconfronteerd met een immense afvalhoop. De samenstelling, toepassing en levensduur van de kunststofmaterialen worden helder en hapklaar toegelicht.

Recycling, upcycling, ecodesign

Het educatieve verhaal wordt door Design museum Gent verrijkt met een flinke portie hoopvol design, van ‘recycling’ over ‘upcycling’ tot ecodesign. Op een speelse maar indringende manier brengt het museum een maatschappelijk debat op gang dat ver tot buiten de grenzen van het museum reikt. De bezoeker wordt aangespoord om zijn ontdekking van ecodesign verder te zetten in de Gentse straten en op het internet.

Act now

Bezoekers kunnen T-shirts met slogans kopen in de museumshop. De opbrengst gaat integraal naar The Ocean Cleanup, het bejubelde project van de 19-jarige Boyan Slat, student aan de Universiteit van Delft. Hij bedacht een oplossing om de oceanen over een periode van 5 jaar 7,25 miljoen ton plastic lichter te maken. In een verankerd netwerk van drijvende armen en verzamelplatforms wordt het plastic afval opgeslagen dankzij zonne- en getijdenenergie. In die platforms wordt het afval van plankton gescheiden, gefilterd en opgeslagen, om vervolgens te worden gerecycleerd. Via crowdfunding wordt honderdduizend dollar gezocht om van start te kunnen gaan. Meer informatie over dit project vind je op www.theoceancleanup.com.

Praktische info

De tentoonstelling loopt van 5 juli tot en met 12 oktober 2014.
Design Museum
Jan Breydelstraat 5 - 9000 Gent
www.designmuseum.be

De communicatiecampagne voor deze tentoonstelling werd bedacht door het communicatiecollectief Cojak.
Deel onderstaand filmpje en maak anderen bewust over de impact van plasticafval.