Dit ontdekten we tijdens de workshop veganistisch koken

Dit ontdekten we tijdens de workshop veganistisch koken

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 25/03/2016
Ons team bond de keukenschorten aan voor een kookworkshop veganistisch koken. Daarin ontdekten we onder meer hoe je veganistische mozzarella maakt, en dat quinoaburgers met een toefje joppiesaus niet te versmaden zijn.

 

Tijdens de vastenperiode smijt het Netwerk Bewust Verbruiken-team zich elke keer op een uitdaging. Dit jaar kozen we ervoor om 40 dagen lang producten van dierlijke oorsprong uit ons menu te schrappen. Omdat extra inspiratie altijd welkom is volgden we een kookworkshop bij EVA vzw. Op drie uurtjes tijd bereidden én verorberden we een aperitief, een gerechtenbuffet en dessert. Er zijn ergere manieren om je vrijdagavond door te brengen. Vijf deelnemers uit de Netwerk Bewust Verbruiken-groep van Dagen Zonder Vlees mochten mee met ons komen kokerellen.
 

Het menu

Witloofbootjes met een vulling van tofu scramble
Ingrediënten: witloofblaadjes, tofu, ui, look, paprikapoeder, komijn, kerriepoeder, sojasaus, zout en peper, kala namak, olie

Pizza met vegan mozzarella
Ingrediënten saus: tomatenstukjes, ui, look, tijm, oregano, basilicum, wijnazijn, agave
Ingrediënten vegan mozzarella: cashwenoten (enkele uren geweekt in water), heet water, tapioca zetmeel, olijolie, knoflook, zout, citroensap
Ingrediënten bodem: we gebruikten in twee gesneden pittabroodjes als pizzabodem

Pasta met walnotenpesto
Ingrediënten: pasta, knoflook, basilicum, citroensap, walnoten, rijst-, soja-, of haverroom, zout, olijfolie

Quiche
Ingrediënten: 1 vel vegan bladerdeeg, olijfolie, look, basilicum, zongedroogde tomaten, spinazie, tofu, sojaroom, witte miso, cashewnotenpasta, pijnboompitten, zout en peper

Quinoa-bonenburgers met joppiesaus
Ingrediënten burgers: quinoa, zwarte of kidneybonen, havermout, sojasaus, knoflook, paprikapoeder, peper, komijn, mosterd, ketchup, zonnebloemolie. olijfolie.
Ingrediënten joppiesaus: ongezoete sojamelk, appelazijn, mosterd, zout, olie, agave, uitje, kerrie

Vegan kaastaart
Ingrediënten bodem: tarwemeel, sojaboter, agavesiroop, bakpoeder, water
Ingrediënten vulling: soja-alternatief voor plattekaas, agavesiroop, vanillepoeder, sojaboter, sojamelk, bloem, citroen, kurkuma

Chocolademousse
Ingrediënten: kikkererwten in blik of bokaal, chocolade, agave
 

Wat hebben we geleerd?

Ten eerste
Dat je ook superlekkere chocomousse kan maken door eieren te vervangen door het vocht van een bokaal kikkererwten. Het resultaat smaakt hetzelfde als gewone chocomousse, maar het is nog smeuiiger en ligt veel minder zwaar op de maag. 

Ten tweede
Mozzarella maken van cashewnoten? Yep, het kan. Je mixt alle elementen met een staafmixer en doet het mengsel vervolgens in een sauspan. Die zet je op een middelmatig vuur en je blijft er voortudurend in roeren. Na een tijd wordt de massa dik en consistent, zoals gesmolten kaas. Laat de saus daarna afkoelen. Hier vind je het recept.

Ten derde
Tofu scramble is de veganistische variant van roerei. Je kan het maken door kala namak toe te voegen, een ongeraffineerd, vulkanisch steenzout. Het zout heeft een zwavelachtig aroma, vergelijkbaar met de geur van hardgekookte eieren.
 

En was het ook lekker?

Het was superlekker. Duidelijke favoriet waren de pizzabroodjes. Ook de kaastaart was geslaagd, maar misschien nog iets te warm. Een nachtje stijven in de koelkast had hem waarschijnlijk helemaal à point gemaakt.

Ook geïnteresseerd in een workshop vegetarisch of veganistisch koken bij EVA? Bekijk hier het aanbod.