Dit handboek toont hoe je een alternatieve munt opstart

Dit handboek toont hoe je een alternatieve munt opstart

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 22/03/2018
Het 'Handboek gemeenschapsmunten voor lokale besturen en organisaties' vertelt wat er allemaal komt kijken bij de opstart van een alternatieve munt in je gemeente of organisatie. Download hier gratis een exemplaar.

Gemeenschapsmunten zijn al een tijd aan opmars bezig. In Japan is er de fureai kippu, waarmee mensen die voor hun oudere buren zorgen, betaald worden. De inwoners van het Londense Brixton gebruiken gemeenschapsmunten om hun gemeentetaksen te betalen. Dichterbij, in Gent, heb je de Torekes. Die stimuleren buurtbewoners om hun wijk gezellig en proper te houden. Hoewel de verschillende muntsystemen mijlenver van elkaar verwijderd lijken, zijn ze op dezelfde leest geschoeid: buurtbewoners zorgen voor elkaar en helpen hun buurt vooruit. Ze maken het engagement en de betrokkenheid heel tastbaar en zichtbaar.

Dit handboek zet je op weg

Hoe werkt een gemeenschapsmunt nu eigenlijk? Wat is er nodig om ze op te starten en goed te runnen? Hoe kun je bewoners van een wijk stimuleren om hun schouders te zetten onder een gezamenlijk initiatief. Of omgekeerd, hoe kan een gemeente bestaande initiatieven ondersteunen? Het ‘Handboek gemeenschapsmunten voor lokale besturen en organisaties’ laat je kennismaken met de talloze mogelijkheden. De 80 pagina’s dikke gids is een doe-boek dat je als bestuurder of organisatie toelaat om de juiste stappen te zetten. Je kunt het handboek gratis downloaden op de website van Fairfin of een exemplaar bestellen via hallo@muntuit.be (€7,50, incl. druk- en verzendingskosten). 

Ontdek het effect van alternatieve munten tijdens het Repair & Share Fest

Het handboek kwam er op initiatief van Muntuit vzw, het steunpunt voor gemeenschapsmunten in Vlaanderen en Brussel. Je kan het inbladeren op het Repair & Share Fest, waar Muntuit ook de workshop 'Repair&Share - the money game' organiseert. Daarin onderzoek je als deelnemer wat zou gebeuren wanneer we in onze fietskeuken, materialenbibliotheek of soepcafé geld introduceren. Doe de test met twee heel verschillende geldsystemen en ontdek welk team de meeste energie en enthousiasme creëert: team kapitalisme of team commons.

 

 

Het Repair & Share Fest is hét feest van repareren, maken en delen. Kom op zaterdag 18 november naar NEST (de oude stadsbib in Gent) en laat je inspireren! Dit staat er op het programma: een inspiratiemarkt met tal van initiatieven rond repareren, maken en delen, een gezellig geefplein, een Repair Café XXL, een Repair Battle, boeiende sprekers en workshops voor jong en oud. Ontdek hier het volledige programma.