Dieter Coppens helemaal fan van biobrood!

Dieter Coppens helemaal fan van biobrood!

Sabrina Bio
geschreven door Sabrina Biolaatst aangepast op 02/03/2018
Wie bio maakt, steekt daar veel liefde in. Televisiemaker Dieter Coppens ging op bezoek bij biobakker Ward Verheyen. Hij ontdekte er hoe Ward ambachtelijk biobrood maakt met weinig meer dan granen, water en zout. Beleef bio samen met Dieter Coppens. En verken het rijke aanbod graanproducten in de biowinkels tijdens onze biocampagne van 3 tot 11 maart 2018.
campagneweek biologisch graan
campagneweek biologisch graan

Dieter Coppens, fan van bio

Dieter Coppens is een sociaal geëngageerd televisiemaker én trotse bio-ambassadeur. Hij heeft drie kinderen die hij graag bewust wil zien opgroeien. Gezond ontbijten doet het gezin met brood en muesli. De graanvlokken, zaden, noten… kopen ze biologisch en ze maken er zelf een muesli-mengeling van. Ook het brood moet van goede kwaliteit zijn! Dieter was erg benieuwd: Is biobrood echt beter? Wat betekent bio voor het bakproces van een brood?
Hij ging voor ons op bezoek bij biobakker Ward en was aangenaam verrast. Hij ontdekte er hoe Ward ambachtelijk biobrood maakt met weinig meer dan granen, water en zout. Dus zonder vetten, suikers of andere broodverbeteraars!

Maar wat Dieter helemaal overtuigd heeft is de toekomstgerichte aanpak van bio: ‘Ik vind bio niet enkel belangrijk omwille van mijn gezondheid en voor de smaak, maar zeker ook voor het milieu! Eigenlijk moet bio de standaard zijn, met eerlijke prijzen voor de producent en duurzaam voor het milieu… de logica zelve.’ Of nog: ‘Producten die niet duurzaam zijn, zouden moeten worden aangeduid in de winkels. Dan zouden we er snel van terugdeinzen… Bio lijkt me de beste manier om ook in de toekomst puur en eerlijk te kunnen eten!’

Biobakker Ward, ambachtelijk biobrood

Al meer dan 23 jaar bakt Ward Verheyen ambachtelijk biobrood. In een veranderende markt met steeds grotere spelers, blijft hij trouw aan zijn principes om echt ambachtelijk brood te bakken met weinig meer dan granen. Zonder vetten, suikers of andere broodverbeteraars. In zijn nieuwe broodatelier 'Bruud' in Gent, kan hij zijn ambachtelijke werkwijze echt uitspelen. 

Ward vindt het belangrijk dat het graan op natuurlijke manier zonder chemische pesticiden geteeld wordt. Daardoor is de biologische tarwe rijker en voller van smaak dan de gangbare tarwe. Biologische granen bevatten ook meer mineralen doordat ze geteeld worden zonder kunstmest. Als dat nog niet zou volstaan als argument, weet dan ook dat een biologisch volkoren brood vaak wat compacter is, omdat alle kiemen er nog inzitten.

Ward: "Ik blijf ook trouw aan het principe om geen onnodige stoffen toe te voegen aan mijn deeg. In een gangbaar volkorenbrood kunnen soms tot twintig verschillende ingrediënten zitten. Die horen daar niet in! In mijn desembrood zitten maar drie ingrediënten: meel, zout en water. Ik voeg aan sommige broden wel biologische noten, zaden en pitten toe. Maar geen extra vetten of suikers om het brood luchtiger of langer houdbaar te maken of om het proces te versnellen of wat dan ook. Ik wil puur ambachtelijk bakken en dat maakt mijn brood ook beter verteerbaar. Chemische additieven zijn in bio sowieso uit den boze. Ik geloof niet in additieven. Ze zijn niet nodig in een ambachtelijke bakkerij."

Campagneweek 3 – 11 maart

Van 3 tot en met 11 maart organiseert Bio Mijn Natuur een campagne rond biologisch graan. Op www.biomijnnatuur.be vind je een uitgebreid portret van bakker Ward, Dieter Coppens, productinformatie, recepten en activiteiten in Vlaanderen.

Doe mee aan onze leuke kennisquiz over biogranen en win een prijzenpakket met heerlijke biologische graanproducten! Ontdek ook het uitgebreide assortiment in de biowinkels.