De Maakbar: gloednieuw repair-platform in Leuven

De Maakbar: gloednieuw repair-platform in Leuven

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 16/04/2018
Op zondag 22 april organiseert het burgerinitiatief Maakbaar Leuven ‘De Maakbar’ in Fabota. Het is meteen de laatste stap in de voorbereiding van een gloednieuw repair- en maakplatform in Leuven. “Samen gaan we creëren, hergebruiken en repareren.”
© Ilvy Njikokitjien

Kopen, gebruiken, weggooien. Dat is hoe we vandaag met spullen omspringen, met alle gevolgen vandien voor onze planeet. “Met Maakbaar Leuven willen we burgers en organisaties verenigen om het anders aan te pakken: samen creëren, hergebruiken en repareren”, stelt Magda Peeters, de bezielster van repair cafés in Leuven.

Wat is de Maakbar?

Achter Maakbaar Leuven schuilt een opvallende mix van burgers en organisaties: sociale en reguliere economie, professionals en vrijwilligers, diensten en design, sociale innovatie en high-tech. Samen onderschreven ze een charter waarin ze zich engageren om kennis, kunde en infrastructuur te bundelen om meer en betere hersteloplossingen mogelijk te maken.

Met Maakbaar Leuven willen we burgers en organisaties verenigen om het anders aan te pakken: samen creëren, hergebruiken en repareren

“Vandaag zijn er al tal van losse initiatieven in Leuven die daaraan werken”, vertelt Tom Van Breussegem, zelf ook reparateur. “Met Maakbaar Leuven willen we iedereen aanmoedigen om samen te werken. We gaan alle krachten bundelen, voor een hersteleconomie met beter ontworpen en lokaal geproduceerde producten. Zo maken we abstracte begrippen als duurzaamheid, innovatie en circulaire economie tastbaar voor iedereen.”

Op het programma

Op dit gratis bruisende event is iedereen met een hart voor de stad én een passie voor het delen van kennis en kunde meer dan welkom. Ben jij gebeten door duurzaamheid, innovatie en circulaire economie? Dan mag je niet ontbreken op dit event! Wat staat er op het programma?

Repair Café en andere demonstraties: Deel je kennis, neem defecte of kapotte spullen mee en ontmoet herstellers die je met woord en daad bijstaan. Naast de vaste repairders, deze keer ook een aantal speciallekes:

  • 3D-printen: Wil je iets laten herstellen waarvan een klein onderdeel stuk is? Breng het mee en mogelijk kan Willem het printen.
  • Samen smartphone/tablet herstellen: Breng je defecte toestel mee en herstel het samen met Jean!
  • Kleren Upcyclen: Een scheur in je broek of een saaie pull een nieuw leven geven? Renate helpt je op weg.
  • Fietsenmaker Ronny toont je de geheimen om jouw stalen ros opnieuw te laten blinken en bollen.

Workshops: Zot van techniek? Ontdek en creëer mee! Voor kinderen én volwassenen.

  • Workshop sfeerlampje maken (8-12 jaar met inschrijving)
  • Experimenteren met elektriciteit (5 tot 12 jaar)
  • Teardown van elektronische apparaten (iedereen)

Netwerk: Leer mensen en organisaties kennen die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen.

  • Maakbaar Leuven: Wie schuilt er achter dit initiatief en wat is het doel van dit nieuwe platform? Kom met ons kennismaken!
  • Spullenbib: Maak kennis met een plek waar je binnenkort gereedschap kan lenen in Leuven.
  • ​Repair in Leuven: Op een grote kaart van Leuven verzamelen we alle Local Repair Heroes. Ken jij er nog? Kom ze aanvullen!

Praktische informatie

Welkom op zondag 22 april 2018, van 13u tot 16u in de Ridderstraat 33 in Leuven. Meer info vind je op het Facebook-event.

 

 

Partners van dit event: Vormingplus Oost-Brabant, CEO, Centrum voor Economische Ongehoorzaamheid, Repair Café Leuven, RVO-Society vzw, KU Leuven, FabLab Leuven, Saté, FebeCoop, De Kringwinkel SPIT, Ecotips magazine, Leuven Mindgate, Leuven 2030, De Maekerij, KVLV Vlaams Brabant, Beweging.Net, Bond Beter Leefmilieu, REused, Vizoog, Oikos, Riso Vlaams-Brabant, VELO vzw, Climaxi, Atopia, Act4Change, Bold Branders, Atelier Berlin, Netwerk Bewust Verbruiken vzw , De RuimteVaart en De Kringwinkel Hageland