De eindejaarsvragen aan het NBV-team

De eindejaarsvragen aan het NBV-team

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 17/12/2015
Nu 2015 bijna onder de zoden ligt, blikt ons team terug op de opvallendste maatschappelijke trends van het afgelopen jaar. We verklappen elk onze goede voornemens en geven je persoonlijke tips om 2016 duurzaam in te zetten.
eindejaarsvragen Netwerk Bewust Verbruiken

 

Ik wil in 2016 van alles minder. Less is better. Behalve tijd dan, daarvan wil ik meer.

Barbara, coördinator

 

Opvallendste trend van het afgelopen jaar
De toename van burgerinitiatieven. Mensen nemen zelf het heft in handen, gaande van de opvang van vluchtelingen tot sociale bewegingen en klimaatacties. Ook al gebeurt dit vaak omdat er zaken mislopen, het vervult me wel met hoop dat mensen zich verenigen en zelf de handen uit de mouwen steken.

Beste boek van het afgelopen jaar
Afgelopen zomer las ik het visuele essay A bunch of pretty things I did not buy van Sarah Lazarovic. Het was een ideaal boekje om mij de laatste inspiratie te geven voor het ons nieuwe beleidsplan. Binnenkort trouwens meer daarover.

Mijn goede voornemen voor 2016
Ontrommelen! Ik wil in 2016 van alles minder. Less is better. Behalve tijd dan, daarvan wil ik meer. Ik wil minder spullen in huis, minder rommel op bureau, minder suiker in mijn eten, minder ongedragen kleren in mijn kast. Ik zal heel wat zaken wegdoen, maar vooral ook heel wat minder dingen in huis halen. Geen shop-stop, maar het zal er wel tegenaan leunen.

Tip voor 2016
Ik kijk uit naar het Studium generale van CDO, dat vorige edities altijd leerrijk en verrijkend was. Het thema van 2016 is Duurzame Consumptie; een aanrader voor iedereen.

 

Ik ga tijd vrijmaken om te experimenteren met het maken van eigen deodorant en huishoudproducten.

Leen, projectmedewerker

 

Opvallendste trend van het afgelopen jaar
De DIY-golf, waarbij we terug spullen repareren, onze eigen verzorgings- of huishoudproducten maken en kleding upcyclen. Steeds meer mensen beseffen dat we niet zomaar oneindig spullen kunnen blijven kopen, even gebruiken en weer weggooien. We worden creatiever om meer te doen met minder.

Beste boek van het afgelopen jaar
Ik haalde zelf heel veel praktische DIY-tips uit de boeken Groeten uit Transitië en Art d' Eco. Kelly Eeckhaut, de auteur van Art d'Eco, heeft ook een blog waar ik vaak heen surf voor inspiratie en handleidingen.

Mijn goede voornemen voor 2016
Volgend jaar wil ik meer tijd vrijmaken om de creatieve toer op te gaan en oude spullen nieuw leven in te blazen. Er ligt al een stapel oude kledingstukken te wachten om onder handen genomen te worden. Daarnaast ga ik wat experimenteren met het maken van eigen deodorant en huishoudproducten. Om dit allemaal te kunnen doen, wil ik bewuster omgaan met tijd, door keuzes te maken en te schrappen in tijdvreters die bij nader inzien toch niet zo belangrijk zijn.

Tip voor 2016
Er worden steeds meer DIY-workshops georganiseerd. Geïnteresseerden moeten beslist de kalenders van Femma, KVLV, Vormingplus en Netwerk Bewust Verbruiken in de gaten houden.

 

Als nieuwbakken moeder kon ik niet onder babylectuur uit. Vooral de 7 food rules voor houvast bij eetgedrag werkten inspirerend.

An, communicatieverantwoordelijke

 

Opvallendste trend van het afgelopen jaar
Verschillende vriendinnen die vanuit het niets ineens voedselintoleranties krijgen. Ligt het aan de leeftijd? Is ons voedsel echt zodanig bewerkt dat het op een bepaald moment 'te veel' wordt voor de darmen? Of hadden mensen hier vroeger ook last van maar leden ze in stilte? Een voordeel van deze trend is dan weer dat gezonde, duurzame voeding meer aandacht krijgt en mainstream wordt.

Beste boek of artikel van het afgelopen jaar
Als nieuwbakken moeder kon ik uiteraard niet onder een stapeltje babylectuur uit. Naast de interessante getuigenissen op onze eigen My Fair Baby-pagina beleefde ik veel leesplezier aan Easy Peasy - een gezonde basis voor de allerkleinsten. Prachtige foto's, toffe lay-out, originele recepten. Vooral de 7 food rules voor houvast bij eetgedrag (Waarom geef je beter eerst groente in plaats van fruit? Wat is het voordeel van een suikervrije start? Eten en - gezond - snacken doe je aan tafel...) werkten enorm inspirerend.

Mijn goede voornemen voor 2016
Me meer sociaal engageren voor mijn buurt. Ik ben eerder een meeloper dan een initiatiefnemer, maar zelfs als meeloper ligt er nog een brede weg open. In 2016 wil ik gaan voorlezen aan kinderen uit gezinnen die het moeilijker hebben, mijn collectie niet gebruikte babyspullen eindelijk naar de lokale moedergroep brengen en een handje toesteken bij een Repair Café.

Tip voor 2016
Maak werk van meer biodiversiteit in je tuin, zodat vogels en insecten zich helemaal kunnen uitleven en bijen die broodnodige voedingstoffen vinden. Het boek Groenland van Bartel Van Riet en de campagne Wonderlijk Wild van Natuurpunt en Velt gaven mij veel goesting en inspiratie.

 

Het klein verzet was een boek naar mijn hart: slim, verhelderend, gepassioneerd, inspirerend en prettig wars.

Sofie, projectmedewerker Simplify Life en Repair Café

 

Opvallendste trend van het afgelopen jaar
Ik zie in mijn omgeving steeds meer mensen die proberen om hun leven en tijd te heroriënteren naar wat hen echt gelukkig maakt: hun gezin, sociaal engagement, ecologie, zinvol of onbetaald werk.... Jarenlange patronen worden doorbroken en financiële comfortzones verlaten, bijvoorbeeld door een vaste baan op te zeggen of te kiezen voor deeltijds werk. 'Geld' is uiteraard nog steeds van belang maar weegt minder hard door als richtingwijzer naar geluk.

Beste boek van het afgelopen jaar
'Zonder utopie is het heden als een vis op den droge'. Sinds ik Het klein verzet van Tine Hens las, heb ik eindelijk een oneliner klaar voor sceptici die het streven naar een sociaal-ecologische samenleving afdoen als naïef en nutteloos idealisme. Het is een boek naar mijn hart: slim, verhelderend, gepassioneerd, inspirerend en prettig wars.

Mijn goede voornemen voor 2016
Mijn hersenen zijn heel veel in de weer en wringen zich in alle mogelijke bochten, terwijl mijn handen meestal lui naast mijn lichaam hangen en/of vooral op een toetsenbord tokkelen. Ik wil meer tijd maken voor handwerk en 'gewoon doen'. En veel fietsen.

Tip voor 2016
Ik wens elke lezer de tijd voor minstens één boek, film, plek, vriend(in)... die al heel lang op zijn/haar verlanglijst staat.

 

We worden ons meer bewust van de dingen die ons geluk schenken en dat hoeven absoluut geen materiële zaken te zijn.

Wendy, verantwoordelijke administratie

 

Opvallendste trend van het afgelopen jaar
Ik heb de indruk dat het vereenvoudigen van ons leven meer en meer mensen inspireert. Of het nu gaat om job, vrije tijd of consumeren, iedereen vindt wel een of ander levensdomein waarbij hij/zij genoegen haalt uit vereenvoudiging. We worden ons meer bewust van de dingen die ons geluk schenken en dat hoeven absoluut geen materiële zaken te zijn.

Beste boek van het afgelopen jaar
Ik volg al een aantal jaren blogs rond minimalisme en tiny houses. Bijgevolg zou ik dolgraag eens een opruimstorm organiseren, maar wegens tijdsgebrek is het er nog niet van gekomen. Geïnspireerd door de collega’s leende ik Opgeruimd, van Marie Kondo. Een aanrader! Het boek laat je bruisen van energie en geeft goesting om er meteen in te vliegen.

Mijn goede voornemen voor 2016
Voor 2016 staat simplify en minimalisme op mijn verlanglijstje, met op de planning een grote ontrommelactie, liefst doorgevoerd op de meest duurzame wijze. Marie Kondo, hoe inspirerend je boek ook was, ik zal het toch grotendeels op mijn manier doen. Verder wens ik minder te moeten en meer te genieten. Meer wandelen, meer lezen, meer yoga, meer keramische ontwerpen, meer reizen, meer familiemomenten… minder werken en (nog) minder poetsen.

Tip voor 2016
onegreenplanet.org is een onuitputtelijke bron voor heerlijke receptjes. Bij webwinkel Kudzu vind je heel wat spullen in ecologische uitvoering. Leuk om zelf te gebruiken maar vooral tof om cadeau te geven.

 

Mijn goede voornemen voor 2016 is meer op zoek te gaan naar tweedehands kledingstukken.

Cyriel, stagiair

 

Opvallendste trend van het afgelopen jaar
Shell dat naar olie wilde beginnen boren in Alaska en België dat bij het begin van de Klimaattop in Parijs zelf nog geen klimaatakkoord had.

Beste boek van het afgelopen jaar
We consumeren ons kapot, een essay waarin Dirk Geldof zich verdiept in consumptie en materialisme. Hij is ervan overtuigd dat we stilaan de ecologische grenzen bereiken en dat, hoewel al veel problemen zijn aangepakt (filteren van uitlaatgassen, fairtrade, bio...), de samenleving en de mensheid het grootste probleem nog niet onder de loep heeft durven nemen. Namelijk: het gemiddelde consumptiepatroon van de postmoderne westerse burger. Daarnaast stelt hij zich vragen over de depressies, de angst en het (on)geluk dat dit materialisme met zich meebrengt.

Mijn goede voornemen voor 2016
Meer opzoeken welke kleren NIET in ontwikkelingslanden worden gemaakt en meer op zoek gaan naar tweedehands kledingsstukken.

Tip voor 2016
Volg zeker een workshop van Stoel zoekt lief! Met hout dat ooit voor andere doeleinden werd gebruikt, kan je echt leuke en mooie dingen maken.