De Burgerschool Online - 2021

De Burgerschool Online - 2021

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 08/12/2021
Coaching, netwerking en ondersteuning voor burgerinitiatieven die werken aan een duurzame wereld.

 

Wat

Voor elke (sociaal) ondernemer staan er heel wat ondersteuners, incubatoren en acceleratoren klaar die helpen met businessplanning en impact vergroten. Burgerinitiatieven die (enkel) een sociale en maatschappelijke impact nastreven en getrokken worden door vrijwilligers, hebben met De Burgerschool hun eigen netwerk.

De Burgerschool schept een stimulerend kader waar burgerinitiatieven elkaar helpen. Netwerking, peer-to-peer inspiratie en kennisdeling onder elkaar staan centraal. Daarnaast staan De Transformisten en Repair&Share er klaar om burgerinitiatieven professioneel te ondersteunen met de juiste coaching, ervaring en kennis. Bovendien maken de deelnemende burgerinitiatieven kans op een klein opstart- of ondersteuningsbudget. Zo wordt de Burgerschool een "incubator voor burgerinitiatieven". 

Voor wie

De Burgerschool is er voor burgerinitiatieven die inzetten op duurzaamheid. 
Burgerinitiatieven zijn initiatieven voor en door burgers. Ze gaan verder dan een individuele nood en zetten in op collectiviseren van oplossingen. Indien er een verdienmodel ontwikkeld wordt, staat dit altijd ten dienste van de missie van het initiatief.
Burgerinitiatieven gericht op duurzaamheid zetten in op het verduurzamen van de samenleving. We richten ons met de burgerschool op initiatieven die zich organiseren rond leefbaarheid, commons, mobiliteit, klimaat, consumptie, voeding … als kern of als belangrijk onderdeel van hun activiteiten.

De Burgerschool 2021 richt zich in eerste instantie op initiatieven in Oost-Vlaanderen. De Provincie Oost-Vlaanderen ondersteunt dit traject. Omdat het een online editie is, stellen we de sessies ook graag open voor initiatieven uit andere regio's. Elk Oost-Vlaams project krijgt (indien gewenst) op het einde van het traject een persoonlijk coachingsgesprek en kan kans maken op een kleine financiële ondersteuning. 

Open aanbod

We raden aan om het hele traject te doorlopen. Ook als je slechts 1 of enkele avonden kan deelnemen, ben je echter welkom. Wel vragen we engagement om zelf informatie over je project te delen en om de Burgerschool ook bekend te maken in je netwerk.

 

Aanmelden

Aanmelden voor het traject van 2021 is niet meer mogelijk. 

 

Programma

Het traject is op donderdag 18 februari 2021 gestart met een kennismakingsronde, een fijne burgerinitiatieven-quiz en een vooruitblik op de sessies. Er volgden vijf boeiende sessies. Officieel is het gezamenlijke traject van De Burgerschool Oost-Vlaanderen afgerond met een afsluitende sessie op 25 juni 2021. Maar De Transformisten en Repair&Share blijven in contact met de deelnemers voor advies op maat. En in het najaar van 2021 krijgen de deelnemers van de Burgerschool nog enkele vervolgsessies aangeboden. 

Deze vervolgsessies staan nog op het programma: 

Zaterdag 11 december 2021, 13u30 tot 17u, Gent - Hoe organiseren we ons? Door Dette Van Zeeland (Golven Maken) - geannuleerd ten gevolge van coronamaatregelen

Maandag 13 december 2021 - Een gemeenschapsmunt kan een meerwaarde kan zijn om je doelstellingen te bereiken. Door Muntuit vzw - geannuleerd wegens ziekte

Deze boeiende sessies hebben we achter de rug:

17 maart - Community en communicatie: Je initiatief groeit en bloeit als er meer mensen bij betrokken zijn. Wie wil je meekrijgen en hoe communiceer je? Wat werkt wel en wat niet? Zoek je extra vrijwilligers en hoe begrijp je verschillende doelgroepen? Is inclusief werken een uitdaging of heb je net veel goede tips?

29 maart - Tina, Tamara of Start to common? Tina (There is no Alternative) werd Tamara (There are many alternatives ready and available). Hoe maken we van deze initiatieven gemeengoed? Niet elk burgerinitiatief is een common en niet elke common is een burgerinitiatief. We maken je wegwijs in het begrip ’gemeengoed of common’ en we bekijken samen hoe je van je initiatief een common kan maken.

29 april - De nieuwe vzw wetgeving door Scwitch: Sinds 2020 is er een nieuwe vzw wet van kracht. Die heeft toch wel wat veranderingen meegebracht. Maar welke? En hoe pak je dat vandaag aan, een vzw opstarten en beheren? Scwitch vzw, expert op gebied van vzw wetgeving, komt een uitgebreiding toelichting geven en op alle vragen antwoorden.

6 mei - Vrijwilligers en bestuur betrekken door Dette Van Zeeland (Golven Maken): Dette deelt haar ervaringen met het betrekken van vrijwilligers bij een kleine organisatie. Zowel goed samenwerken met vrijwilligers als vlot samenwerken met bestuurders komt aan bod.

25 juni - Afsluitende sessie & drink (de eerste live ontmoeting na een intens online traject): Burgerschool deelnemer Staf Cannaerts ontvangt ons in de Klusserette en de Pastory, een nieuwe circulaire hub en een co-creatief buurtinitiatief in de Gentse Dampoortwijk. Bij een hapje en een drankje wisselen de deelnemers nog uit over hun ervaringen en ambities.  

 

Meer informatie

“Bij de opstart van een project komt heel wat kijken: financiën, communicatie, verzekeringen ... Voor initiatiefnemers is dat een intense zoektocht. In 2018 konden we al 17 klimaatprojecten in die zoektocht begeleiden” - Eva van Velzen, De Transformisten

De Burgerschool krijgt ondersteuning van de provincie Oost-Vlaanderen als 'Energieambassadeur'. De energieambassadeurs van Oost-Vlaanderen zijn "inspirerende voorbeelden van energiebesparing en de productie van hernieuwbare energie. Ze helpen mee het maatschappelijk draagvlak te creëren en tonen het belang aan van de betrokkenheid van de verschillende doelgroepen, actoren en generaties”, aldus gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Klimaat en Energie.

De burgerschool is een plaats waar initiatiefnemers elkaar ontmoeten en waar ze hun klimaatprojecten en circulaire ideeën kunnen ontwikkelen.
Het concept Burgerschool werd twee jaar geleden geïntroduceerd in Oost-Vlaanderen en was meteen een succes. De deelnemers vonden het een verrijkende ervaring.

Ook deze online editie van de Burgerschool heeft deskundige begeleiding van burgerinitiatieven in petto. Ze bestaat uit 5 coaching avonden met sessies door professionele coaches, in break-out rooms of plenair. Daarbij wordt aandacht besteed aan communicatie, diversiteit, financiën, verzekeringen... en wordt de samenwerking tussen de klimaatinitiatieven bevorderd. We zullen ook inzetten op kruisbestuivingen tussen initiatieven. Samen dromen we over de mogelijkheden voor een duurzame post-corona wereld.