Circular Matters vernieuwt met biocomposietmateriaal als alternatief voor hout

Circular Matters vernieuwt met biocomposietmateriaal als alternatief voor hout

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 09/01/2020
Het jonge bedrijf Circular Matters won een Bizidee award met Q’bo, een stevig materiaal dat volledig is gemaakt uit plantaardige reststromen.

Circular Matters sleepte in december 2019 de Bizidee Large award in de wacht voor Q’bo, een stevig materiaal dat volledig is gemaakt uit plantaardige reststromen.

Het bedrijf vormt plantaardige reststromen om tot plaatmateriaal en 3D-objecten en verkoopt deze daarna aan maakbedrijven. De grondstoffen voor Q’bo zijn ontstaan als nevenstroom tijdens landbouw, voedingsverwerking en groenonderhoud. Ze worden verwerkt tot een biopolymeer, dat daarna wordt omgevormd tot biocomposiet. Dat kan gebruikt worden als alternatief voor houtachtige panelen zoals multiplex of als vervanger van bepaalde kunststoffen.

Circular Matters richt zich met Q'bo voorlopig op deze drie markten: meubelmateriaal, binnenschrijnwerk en uitvaartkisten. Q'bo leverde al eerste veelbelovende resultaten op als materiaal voor kantoormeubilair. De strategie van Circular Matters? "Slim selecteren welke bedrijven het Q’bo-Materiaal mogen gebruiken en zo op korte termijn een grotere naamsbekendheid krijgen", zo vertelt Pieter Dondeyne, mede-oprichter van Circular Matters. Pieter combineert de technische kennis van een ingenieur met de creatieve, onderzoekende geest van een ontwerper. Zijn liefde voor duurzaamheid was uiteindelijk de reden om Circular Matters op te richten. 

Bezoek de website van Circular Matters.
Meer over de Bizidee Awards lees je bij Bizidee, meer over laureaat Circular Matters bij Leuven Actueel.