Café Parlé: delers, makers en reparateurs aan het woord

Café Parlé: delers, makers en reparateurs aan het woord

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 20/05/2020
Een koffietje drinken en terwijl luisteren naar inspirerende makers, delers en reparateurs? Dat kan in het Café Parlé. Wanneer? Op zaterdag 18 november tijdens het Repair & Share Fest in Gent.
© Yves Coussement

Café Parlé

Kom in ons café genieten van gratis koffie en thee, en luister ondertussen naar inspirerende mensen die ons vertellen hoe je auto’s, kinderkledij, ja, zelfs kinderen deelt, je spullen repareert, nieuw geld uitvindt, en zoveel meer. Wie komt er spreken?

 • Cokido - Solidaire buitenschoolse kinderopvang (12u30 - 13u)
  Cokido is een solidaire buitenschoolse kinderopvang met een beurtrolsysteem, georganiseerd door de ouders, grootouders en familieleden. Het bijspelen start met een aantal bekenden uit de school, wijk, vereniging of met collega’s van het werk. Zij bepalen de locatie, de regels en de planning. Van Cokido krijg je een opstartgids en documenten om de interne afspraken en de overeenkomst met de locatie vast te leggen. Tijdens Café Parlé leggen ze uit hoe dit allemaal in z'n werk gaat. Daarnaast organiseren ze tussen 12u en 18u bijspelen, een kinderspeelhoek onder supervisie van vrijwilligers-ouders die elk een (half) uur kinderopvang op zich nemen, zodat de andere ouders kunnen genieten van het Fest
 • Dégage - De gedeelde autovloot in Gent (13u - 13u30)
  Dégage is een Gents autodeelsysteem dat sinds kort 100 auto’s en 1000 leden telt. Wat is het geheim van hun succes? En hoe kan je zelf in je eigen streek een groep starten? Dat komen de Dégage-vrijwilligers graag uitleggen op het Repair&Share Fest! Bij particulier autodelen is de deelauto eigendom van personen die hun auto door andere mensen (meestal zonder auto) laten gebruiken en daarvoor een kilometervergoeding krijgen. Met dit systeem kunnen mensen zonder auto tegen kostprijs een auto gebruiken zonder er zelf een te kopen.
  Dégage wil hiermee het aantal auto’s verminderen.
 • Happy Kiddo - Hoe overleeft je initiatief zijn eerste levensjaar? (13u30 - 14u)
  Kriebelt het om zelf de handen uit de mouwen te steken en een maatschappelijke uitdaging aan te pakken? Sophie van Happy Kiddo vertelt je graag wat je in het begin nodig hebt om voor je passie te gaan (en wat niet). Testen, experimenteren, kijken wat werkt en wat niet: het eerste jaar van je initiatief is vaak het moeilijkste. Happy Kiddo helpt ouders hun kleine kinderen tof te kleden zonder dat ze bij elke maat opnieuw naar de winkel moeten: je kunt er elke maand de kleren inwisselen voor andere. Ze zijn nu precies een jaar oud en staan voor de uitdaging om met de opgedane kennis en expertise een toekomststrategie uit te werken. Tijdens deze sessie krijg je een inkijk in dat boeiende proces.
 • Muntuit - Complementaire muntsystemen (14u - 14u30)
  Lokale munten kennen een sterke opgang in binnen- en buitenland. Deze lokale munten zijn een middel  voor de ondersteuning van gemeenschappen, een duurzame economie en een participatieve samenleving. Munten zoals bijvoorbeeld de Torekes en Pluimen in Gent zijn ontstaan vanuit lokale gemeenschappen die werk willen maken van een meer menselijke en lokale economie waarin voldoende aandacht gaat naar bijvoorbeeld de sociale behoeften van de buurtbewoners, het milieu, de veiligheid, enz. In Vlaanderen trekt Muntuit aan de kar. Op het Repair&Share Fest komt Muntuit ons vertellen hoe een systeem met lokale munten werkt en wat je er mee wint.
 • CollectActif - Koken met voedseloverschotten (14u30 - 15u)
  Het Brusselse CollectActif strijdt tegen voedselverspilling en voor solidariteit. Wekelijks zamelen ze voedseloverschotten in op de Brusselse Abattoir en verdelen ze die aan diverse groepen mensen in armoede. De vrijwilligers van CollectActif serveren ons op het Repair&Share Fest niet alleen heerlijke Marokkaanse thee en soep, maar vertellen ook met enthousiasme over hun project.
 • Refu Interim (16u - 16u30)
  Sociale en professionele zelfredzaamheid van nieuwkomers bevorderen door vrijwilligerswerk. Kom het concept ontdekken!
 • Wooncoop (16u30 - 17u)
  Ontdek hoe je kan huren bij jezelf. Jij bent de mede-eigenaar van de coöperatie die voor jouw woning zorgt.

Repair & Share Fest

Het Repair & Share Fest is hét feest van repareren, maken en delen. Kom op zaterdag 18 november naar NEST (de oude stadsbib in Gent) en laat je inspireren! Wat staat er op het programma: een inspiratiemarkt met tal van initiatieven rond repareren, maken en delen, een gezellig geefplein, een Repair Café XXL, een Repair Battle, boeiende sprekers en workshops voor jong en oud.

 • Datum: Zaterdag 18 november 2017
 • Café Parlé: op het gelijkvloers
 • Locatie: NEST (oude stadsbib Gent), Graaf van Vlaanderenplein 40, 9000 Gent
 • Gratis inkom
 • Facebook-event

* Ontdek het volledige programma hier *

 

 

- Het Repair & Share Fest wordt georganiseerd door Netwerk bewust Verbruiken, in samenwerking met Gents MilieuFront en Stad Gent (Dienst Verbinden en Ontmoeten) en met de steun van Gent Klimaatstad -