Bijleren over de donuteconomie?

Bijleren over de donuteconomie?

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 18/01/2022
Volg een webinar in de reeks 'De uitdaging van een donuteconomie'. De volgende webinar is op 20 januari 2022
Donut
Foto: Jonas Bengtsson (via Flickr - CC BY 2.0)

De Transformisten reikt uit naar veranderaars die een economie vormgeven die past binnen de grenzen van mens en planeet: een economie van genoeg. Daarom werken we graag mee aan de webinarreeks 'De uitdaging van een donuteconomie. Van een autonome markt naar een ingebedde economie' opgezet door de Leerstoel Economie van de Hoop van Broederlijk Delen en UCSIA in samenwerking met Trends Magazine. Ook Reset.Vlaanderen ondersteunt. 

 

Wat

Je maakt er kennis met benaderingen van de economie die duurzaamheid en het welzijn van mensen voorop plaatsen: de 'donuteconomie', een 'gemeenschapseconomie' en een 'ingebedde economie'. Je krijgt inzicht in de rollen die burgers, ondernemers en de overheid kunnen opnemen om zulke concepten te laten werken. 

Met 

Bevlogen sprekers uit de academische wereld, het middenveld, ondernemers en politici 

Voor wie 

Studenten, (jonge) ondernemers en iedereen die wil bijleren over toekomstgerichte economische modellen 

Wanneer

Op 3 donderdagavonden – 9 & 16 december 2021 en 20 januari 2022 – telkens van 19u30 tot 21u

Deelnemen? 

>>> Schrijf je in via de website van UCSIA en ontvang een link om van thuis uit een boeiende avond bij te wonen

 

Programma 

De volgende sessie op donderdag 20 januari 2022 bekijkt de overheid door een nieuwe bril

De vrijemarkteconomie die we vandaag kennen, werkt ongelijkheid en klimaatchaos in de hand. De overheid slaagt er niet in de negatieve effecten van de marktwerking weg te werken. Hoe komt dat? Kunnen alternatieve economische modellen een nieuwe relatie tussen markt en staat mogelijk maken? Wat zouden de contouren zijn van een toekomstgericht overheidsingrijpen in de economie? 

Daarover debatteren politica Lies Corneillie (Stad Leuven), schrijver en activist Nick Meynen (ook verbonden aan European Environmental Bureau) en Luc Van Liedekerke (professor in de bedrijfsethiek, UAntwerpen). Jouw reacties zijn welkom. Martha Claeys (filosofe UAntwerpen) modereert. 

 

Herbekijk de voorbije sessies

De grenzen aan de markt

We horen vaak dat onze economie moet groeien om onze welvaart in stand te houden. Het klopt dat economische groei voor een toename van welvaart kan zorgen. Maar een economie die blijft groeien, berokkent ook veel schade. De leefbaarheid van de planeet staat onder druk, de waardigheid van werk verlaagt, de ongelijkheid neemt nog toe. In haar boek 'Donuteconomie' toont Kate Raworth dat het anders kan. Ze stelt voor om onze economie in een donutmodel te dwingen, dat een sociaal fundament realiseert zonder ecologische plafonds te overschrijden. Anders gezegd: een economie die tegemoet komt aan de behoeftes van elkeen binnen de draagkracht van de Aarde. - Klik onderaan door naar de video over de donuteconomie (in het Engels) -

Daarover praatten Tina Ermgodts (ondernemer bij Wilms, producent zonwering), Jan Mertens (Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling) en Jonas Van der Slycken (De Transformisten, UAntwerpen) op donderdag 9 december 2021. Martha Claeys (filosofe UAntwerpen) modereerde. 

>>> Je kunt de sessie 'De uitdaging van een donuteconomie: de grenzen aan de markt' hier (her)bekijken

 

De kracht van een gemeenschapseconomie

Niet alleen de markt en de overheid drijven de economie. Ook burgers die zich verenigen en 'commons initiatieven' vormgeven of een 'gemeenschapseconomie', zetten veel in beweging. Het gaat om economische diensten of systemen die gemeenschappen zelf creëren om met bepaalde vragen om te gaan (een behoefte aan ruimte voor ontmoeting, aan hulp bij een klus in huis, aan materiaal om een feest te organiseren...). Ze vormen een krachtige alternatieve manier van economisch handelen die rekening kan houden met de grenzen van mens en planeet.

Deze sprekers vertelden op donderdag 16 december 2021 over economische initiatieven die echt het potentieel hebben om de klassieke marktlogica te doorbreken: Eva van Velzen (De Transformisten), Jef Peeters (professor economie KU Leuven) en Maïka De Keyzer (historica KU Leuven). Martha Claeys (filosofe UAntwerpen) modereerde.

>>> Je kunt de sessie 'De uitdaging van een donuteconomie: de kracht van een gemeenschapseconomie' hier (her)bekijken