Bank to Basics III presenteert: Ewald Engelen (6/2/2014)

Bank to Basics III presenteert: Ewald Engelen (6/2/2014)

FairFin
geschreven door FairFinlaatst aangepast op 27/01/2014
Benieuwd naar financiële fabels uit België en Nederland? Kom dan donderdag 6 februari naar de Vooruit in Gent. FairFin nodigde Ewald Engelen uit voor een lezing en debat.
Bank You Very Much
Bank You Very Much

Als banken al iets hebben hervormd, dan is het wel het collectief bewustzijn. Nu nieuwe bubbels in de maak zijn, is het zaak de invloed van de financiële sector op het beleid te pareren en de druk vanuit de maatschappij op te voeren. Lees de positie van FairFin hierrond.

"Niet zomaar een crisis, maar een systeemfout"

Ewald Engelen studeerde filosofie en doctoreerde als politiek en sociaal filosoof, maar is nu één van de weinige ‘financiële geografen’ in Nederland. Hij houdt zich bezig met de euro en de crisis, maar wil absoluut niet aangezien worden voor econoom. Die noemt hij verkapte wiskundigen. In zijn artikel 'Het zijn de banken, sukkels!' in nrc.next beschrijft hij hoe we niet bezuinigen voor onze kinderen of 'de markten', maar om de banken te helpen. Onlangs verscheen van zijn hand ook 'Gezocht: een nieuwe Henry Ford'. Daarin stelt hij: "Ruim vijf jaar na Lehman is het zonneklaar dat dit niet zomaar een crisis is, maar een systeemfout die tot in de haarvaten van het kapitalisme reikt." en: "Unilever, Shell, Philips, Heineken - om maar te zwijgen van de Nederlandse grootbanken, hebben toch echt hun mondiale succes te danken aan onze rechtstaat, ons rechtsbewustzijn, onze infrastructuur en ons onderwijs. Maar wij draaien voor het onderhoud op."

Meer info

Donderdag 6 februari vanaf 20u, Vooruit Gent. Toegang gratis, wel inschrijven via b2b@fairfin.be