Bananenbrood en witloofkroketten

Bananenbrood en witloofkroketten

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 27/10/2020
Lekkere en creatieve manieren om voedselverspilling tegen te gaan

Vandaag gaat er heel wat voedsel verloren. De impact op milieu en klimaat is enorm. Het voorkomen van voedselverspilling is de meest effectieve strategie om de druk op kostbare grondstoffen te verminderen. Ontstaan er toch reststromen? Dan is het goed nieuws als er ondernemers opstaan die daar creatief mee aan de slag gaan. Dit zijn twee voorbeelden van originele producten op basis van reststromen: 

Bananenbrood van Sunt

Het Nederlandse merk Sunt, dat zijn productie van bananenbrood startte met afgekeurde bananen van telers in Ecuador, ontwikkelt een nieuwe productielijn als antwoord op de verspilling van miljoenen bananen in Nederlandse en Belgische havens.

Voor de teelt van een kilo bananen is gemiddeld 860 liter water nodig, stoot je 0,75 kilo CO2 uit en dan hebben we het nog niet eens gehad over de lange reis die bananen maken om naar Europa te komen. "Toen we erachter kwamen dat in de Nederlandse en Antwerpse havens miljoenen groene en gele bananen weggegooid worden, was het idee van ‘The Banana Factory’ geboren.’’ Het project wil onverkoopbare bananen verwerken tot hoogwaardige bananenpuree. 

"Hiermee creëren we niet alleen een interessant businessmodel voor ons, maar ook een mogelijkheid om lokaal voedselverspilling drastisch te verminderen."

Witloofkroketten van Cools & Gastronello

Witloof is een typische Belgische wintergroente. Traditioneel wordt witloof gekweekt in volle grond. Jammer genoeg gaat er veel verloren bij het schoonmaken; de groente is te fragiel om te spoelen daarom worden de buitenste blaadjes weggegooid. Nog een aanzienlijk deel van de oogst wordt opzij gelegd als tweedekeus of afval (wegens te groot of niet goed van vorm). 30% van de totale productie gaat zo verloren, daarvan is 80% nochtans perfect eetbaar...

Grondwitloofteler Cools, een familiebedrijf uit Zemst, wou die reststroom valoriseren. Dankzij een partnership met een producent van artisanale kroketten, Gastronello, vond Cools een originele manier om restjes witloof te verwerken. Binnenkort liggen er hopelijk lekkere witloofkroketten in de winkel. Het beloftevolle project won alvast een Food Waste Award 2020.

Meer voorbeelden

Meer voorbeelden van innovatieve manieren om voedselverspilling tegen te gaan vind je bij FoodWIN.org