Ban de sok!

Ban de sok!

An Kokken
geschreven door An Kokkenlaatst aangepast op 08/03/2016
OPINIE * Collega An heeft een beetje gehad met de geitenwollensok. Niet met de sokken an sich (al verkiest ze persoonlijk trekkingkousen uit merinowol), maar met de term, die tot in den treure toe opduikt in opiniestukken en lifestyleposts.
Foto via Flickr, cc terremonto

We zijn bij Netwerk Bewust Verbruiken gestopt met het bijhouden van tijdschrift- en krantenartikels die openen met dooddoeners als:

  • Delen is hot. Voor steeds meer mensen is het een way of life - en niet langer een verschijnsel dat enkel geitenwollensokken of hipsters aanspreekt.
  • Een festival over duurzame mode, voor eco-fashionista's zonder bakfietsen en geitenwollensokken.
  • Je kind dragen in een draagzak hoeft allang niet meer geassocieerd te worden met geitenwollen sokken, alternatievelingen of hippies. Nee, Babydragen is eigentijds, handig, mobiel, gezellig en hip.

Of ze nu sandalen, stiletto’s of Crocs met tenniskousen dragen… ik ga ervan uit dat veel mensen het plezierig vinden als ze de ladder van hun buren kunnen lenen . Dat ook voor ‘saaie boekhouders’ een bakfiets handig kan zijn om de kinderen naar school te brengen en ‘carrièrevrouwen’ blij zijn als hun baby stopt met huilen in de draagdoek.

Door steeds te benadrukken dat kiezen voor een product of levenswijze die mens en milieu minder schaadt niét enkel meer voorbehouden is voor hippies - meer nog, dat het zelfs hip, hot en trendy is - vertel je eigenlijk indirect dat het toch ook weer niet 100 % normaal is. Waarom kan iets niet gewoon 'zijn' en bestaansrecht hebben zonder dat er altijd een vergelijking of hokje aan gekoppeld moet worden?

Bij deze, lieve journalisten en lifestylebloggers: ban de geitenwollensokken uit jullie inleidingen. Trek ze aan in de zetel tijdens dit gure weer, maak er een handpop van of swiffer er desnoods je vloer mee. Maar blijf zeker schrijven over duurzame initiatieven, want dat doen jullie beter dan ooit tevoren.